Tak taniego karpia jeszcze nie było. Lidl zaprasza, ale tylko przez trzy dni

Tak taniego karpia jeszcze nie było. Lidl zaprasza, ale tylko przez trzy dni

Dodano: 
Smazony karp
Smazony karp Źródło: Shutterstock / zi3000
Lidl kończy ostatni weekend przed świętami wielką obniżką cen karpia. Zasady są proste, a limit duży.

To wielka gratka dla łowców tanich, przedświątecznych okazji. Lidl na trzy dni mocno obniża cenę karpia. Te daty warto zapisać: promocja trwa od piątku 19 grudnia do niedzieli 21 grudnia (jest to niedziela handlowa).

Jak kupić taniego karpia w Lidlu?

Oferta Lidla na taniego karpia dotyczy polskiego karpia świeżego sprzedawanego w płatach ze skórą, pakowanego na tacki. Teraz będzie można taką rybę kupić aż 72 proc. taniej. Regularna cena karpia w Lidlu to 5,49 zł za 100 g. Po rabacie będzie to 1,49 zł.

Jest jeden warunek: trzeba mieć aplikację Lidl Plus (jest darmowa). W aplikacji jest dostępny kupon, który trzeba aktywować i zeksanować przy kasie. Obowiązuje limit: to 3 kg taniego karpia na kupon.

Jak smażyć płaty karpia ze skórą?

Aby prawidłowo usmażyć płaty karpia ze skórą, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie ryby. Płaty należy umyć w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem papierowym i sprawdzić, czy skóra została dobrze oczyszczona z resztek łusek. Warto naciąć skórę ostrym nożem w kilku miejscach, robiąc płytkie, poprzeczne nacięcia. Dzięki temu skórka nie będzie się kurczyć podczas smażenia, a mięso pozostanie soczyste.

Karpia najlepiej doprawić tuż przed obróbką termiczną. Zbyt wczesne solenie mogłoby spowodować utratę wilgoci. Płaty obtacza się cienko w mące pszennej lub mieszance mąki z bułką tartą, strzepując nadmiar panierki. Zbyt gruba warstwa może chłonąć tłuszcz i sprawić, że skórka nie będzie odpowiednio chrupiąca.

Smażenie należy rozpocząć na dobrze rozgrzanej patelni z klarowanym masłem lub olejem, np. rzepakowym. Płaty karpia układa się skórą do dołu i nie przesuwa przez pierwsze minuty smażenia. To właśnie ten etap decyduje o chrupkości skóry i ładnym, złocistym kolorze. Kiedy skóra stanie się wyraźnie przyrumieniona, rybę można delikatnie odwrócić i dosmażyć z drugiej strony na mniejszym ogniu. Prawidłowo usmażona ryba powinna mieć chrupiącą, złotą skórkę i soczyste, miękkie mięso w środku.

Po zdjęciu z patelni warto odsączyć karpia krótko na papierowym ręczniku, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Czytaj też:
Włoska kawa za pół ceny. Można zrobić tanie zapasy. Biedronka podała termin
Czytaj też:
Markowe praliny za 1 grosz. Lidl już podał daty. Oszczędni Polacy wymiotą półki?

Źródło: smaki.pl, Lidl