Ostatnia szansa na karpia za grosze. Tylko do jutra w Lidlu z szalonym rabatem

Ostatnia szansa na karpia za grosze. Tylko do jutra w Lidlu z szalonym rabatem

Dodano: 
Surowy karp
Surowy karp Źródło: Shutterstock / Joerg Beuge
Fani karpia na wigilijnym stole mają czas tylko do jutra, aby upolować rybę za mniej niż pół ceny. Lidl stawia tylko jeden warunek.

Jeśli uważasz, że bez karpia nie ma prawdziwej Wigilii, to być może ta promocja jest dla ciebie. Już tylko do jutra, czyli do środy 17 grudnia, można dostać w Lidlu karpie w dobrej ofercie. Zasady są proste, a limit duży.

Jak kupić taniego karpia w Lidlu?

Promocja na taniego karpia dotyczy płatów polskiego, świeżego karpia ze skórą. Ryba jest sprzedawana na tackach i teraz można ją kupić aż 65 proc. taniej. Regularna cena tego karpia w Lidlu to 5,49 zł za 100 g ryby. Po obniżce to jedynie 1,89 zł za 100 g. Promocja jest przeznaczona dla klientów, którzy posiadają aplikację Lidl Plus. W aplikacji jest dostępny specjalny kupon. Obowiązuje limit: to trzy kilogramy karpia na kupon.

Ale Lidl przygotował coś jeszcze, Klienci, którzy nie posiadają aplikacji, mogą kupić rybę 47 proc. tańszą, czyli 2,89 zł za 100 g. W tym przypadku nie ma żadnych limitów na zakupy.

Jak dobrze usmażyć karpia?

Ryby, w tym także karpia, należy smażyć w dość wysokiej temperaturze, dlatego najlepiej sprawdzają się tu tłuszcze o wysokim punkcie dymienia. Należą do nich np.: rafinowane oleje rzepakowy i słonecznikowy czy olej ryżowy. Dobrze też sprawdzi się masło klarowane, które idealnie podkreśla smak ryby.

Karpia można smażyć bez panierki, w samej otoczce z mąki lub w pełnej panierce z mąki, jajka i tartej bułki. Przygotowując smażonego karpia, warto pamiętać o jeszcze kilku ważnych wskazówkach.

  • Rybę należy solić dopiero tuż przed smażeniem. Inaczej straci więcej wody i będzie sucha.
  • Jeśli chcesz nadać rybie przyjemnego aromatu, do tłuszczu można wrzucić ząbek czosnku, plasterek cytryny czy gałązkę ziół.
  • Rybę warto zdjąć z patelni chwilę przed tym, jak będzie idealnie dosmażona. W środku dojdzie pod wpływem wysokiej temperatury, która jest na wierzchu.
  • Przed smażeniem rybę należy dobrze osuszyć. To ważne, bo inaczej, zamiast smażyć, będzie się dusić.

Czytaj też:
„5+5 gratis” i limit 20 sztuk. W Lidlu można zrobić tanie zapasy na święta
Czytaj też:
Nie w Lidlu, nie w Biedronce. Do zgarnięcia duże opakowania dobrej kawy za 4,99 zł

Źródło: smaki.pl, Lidl