Jeśli uważasz, że bez karpia nie ma prawdziwej Wigilii, to być może ta promocja jest dla ciebie. Już tylko do jutra, czyli do środy 17 grudnia, można dostać w Lidlu karpie w dobrej ofercie. Zasady są proste, a limit duży.
Jak kupić taniego karpia w Lidlu?
Promocja na taniego karpia dotyczy płatów polskiego, świeżego karpia ze skórą. Ryba jest sprzedawana na tackach i teraz można ją kupić aż 65 proc. taniej. Regularna cena tego karpia w Lidlu to 5,49 zł za 100 g ryby. Po obniżce to jedynie 1,89 zł za 100 g. Promocja jest przeznaczona dla klientów, którzy posiadają aplikację Lidl Plus. W aplikacji jest dostępny specjalny kupon. Obowiązuje limit: to trzy kilogramy karpia na kupon.
Ale Lidl przygotował coś jeszcze, Klienci, którzy nie posiadają aplikacji, mogą kupić rybę 47 proc. tańszą, czyli 2,89 zł za 100 g. W tym przypadku nie ma żadnych limitów na zakupy.
Jak dobrze usmażyć karpia?
Ryby, w tym także karpia, należy smażyć w dość wysokiej temperaturze, dlatego najlepiej sprawdzają się tu tłuszcze o wysokim punkcie dymienia. Należą do nich np.: rafinowane oleje rzepakowy i słonecznikowy czy olej ryżowy. Dobrze też sprawdzi się masło klarowane, które idealnie podkreśla smak ryby.
Karpia można smażyć bez panierki, w samej otoczce z mąki lub w pełnej panierce z mąki, jajka i tartej bułki. Przygotowując smażonego karpia, warto pamiętać o jeszcze kilku ważnych wskazówkach.
- Rybę należy solić dopiero tuż przed smażeniem. Inaczej straci więcej wody i będzie sucha.
- Jeśli chcesz nadać rybie przyjemnego aromatu, do tłuszczu można wrzucić ząbek czosnku, plasterek cytryny czy gałązkę ziół.
- Rybę warto zdjąć z patelni chwilę przed tym, jak będzie idealnie dosmażona. W środku dojdzie pod wpływem wysokiej temperatury, która jest na wierzchu.
- Przed smażeniem rybę należy dobrze osuszyć. To ważne, bo inaczej, zamiast smażyć, będzie się dusić.
Czytaj też:
„5+5 gratis” i limit 20 sztuk. W Lidlu można zrobić tanie zapasy na świętaCzytaj też:
Nie w Lidlu, nie w Biedronce. Do zgarnięcia duże opakowania dobrej kawy za 4,99 zł
