Szokująco niska cena masła, ale tylko przez dwa dni. Warto zapisać te daty

Szokująco niska cena masła, ale tylko przez dwa dni. Warto zapisać te daty

Dodano: 
Masło w Lidlu
Masło w Lidlu Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Jedna z dużych sieci zaprasza po masło za 3,99 zł kostkę. To dobra okazja, aby uzupełnić zapasy i dużo zaoszczędzić. Zasady są proste.

Promocją na tanie masło na koniec tygodnia kusi klientów Lidl. Przez dwa dni można w sklepach tej sieci zgarnąć wyjątkowo tanie kostki. Te daty warto zapisać: promocja obowiązuje w piątek 10 października i w sobotę 11 października.

Jak kupić tanie masło w Lidlu?

Lidl obniża cenę masła do 3,99 zł za kostkę. Aby kupić tak tanie masło, jest warunek: trzeba włożyć do koszyka trzy kostki. Promocja dotyczy konkretnego produktu i jest to masło ekstra Polmlek w kostkach po 200 g. Regularna cena tego masła w Lidlu to 7,49 zł – a to oznacza, że przy zakupie trzech obniżka wyniesie 46 proc.

Promocja jest skierowana do klientów, którzy posiadają aplikację Lidl Plus (można ją pobrać za darmo). W aplikacji będzie dostępny kupon, który należy aktywować i zeskanować przy kasie. Obowiązuje też limit: to trzy opakowania taniego masła na kupon.

Jak prawidłowo przechowywać masło?

Masło to produkt wrażliwy na warunki przechowywania. Aby jak najdłużej zachowało świeżość, smak i zapach, warto pamiętać o kilku zasadach. Masło najlepiej trzymać w lodówce. W takich warunkach może leżeć nawet kilka tygodni, o ile jest dobrze zabezpieczone przed dostępem powietrza i światła. To właśnie one przyczyniają się do jełczenia tłuszczu (procesu, który sprawia, że masło traci swój naturalny aromat i nabiera nieprzyjemnego posmaku).

Idealnym sposobem przechowywania masła po otwarciu oryginalnego opakowania jest pojemnik z pokrywką – może to być np. ceramiczna lub szklana (nieprzezroczysta) maselniczka. Ważne też, by masło nie było narażone na kontakt z silnie pachnącymi produktami, takimi jak cebula, ryby czy wędliny, ponieważ łatwo chłonie zapachy z otoczenia.

Jeśli używasz masła do smarowania pieczywa, warto przechowywać jego niewielką porcję w maselniczce w temperaturze pokojowej, z dala od słońca i źródeł ciepła. W ten sposób masło pozostanie miękkie i gotowe do smarowania, a reszta zapasu bezpiecznie poczeka w lodówce.

Masło można również mrozić – to dobry sposób, by przedłużyć jego trwałość nawet o kilka miesięcy.

Czytaj też:
Dino na tydzień obniżyło cenę czekolady z okienkiem. Nie ma limitów, a warunek tylko jeden
Czytaj też:
Duża sieć obniżyła cenę dobrego masła. Warunek jest tylko jeden

Źródło: smaki.pl