Lidl często proponuje swoim klientom dobre promocje na słodycze, ale tym razem chętnych może być naprawdę wielu. Darmowy słoik Nutelli może zgarnąć każdy, bo warunki są proste. Trzeba się jednak pospieszyć. Promocja trwa tylko jeden dzień: w piątek 21 marca. Dla tych, którzy się spóźnią, w sobotę czekać będzie małe pocieszenie.
Jak dostać darmową Nutellę w Lidlu?
Oferta na darmową Nutellę to promocja 1+1 gratis. Dotyczy słoików kremu o pojemności 300 g. To oznacza, że jeśli włożysz do koszyka dwa słoiki Nutelli, zapłacisz tylko za jeden. Regularna cena tego produktu to 16,49 zł. Teraz tyle będą kosztować dwa słoiki.
Aby dostać darmową Nutellę trzeba mieć aplikację Lidl Plus (można ją pobrać za darmo). W aplikacji jest dostępny specjalny kupon, który trzeba aktywować przy kasie. Na jeden kupon można kupić maksymalnie dwa słoiki Nutelli (w tym jeden darmowy).
Ciastka z Nutellą za złotówkę
Jeśli ktoś przegapi piątkową promocję, w sobotę 22 marca może dostać przysmak z Nutellą za złotówkę. To ciastka Nutella Biscuits w opakowaniu 193 g. Warunek jest jeden: aby kupić ciastka na złotówkę, trzeba zrobić zakupy za minimum 199 zł. Limitów nie ma: za każdy taki paragon przysługuje paczka ciastek za złotówkę, jednak Lidl zaznacza, że promocja obowiązuje do wyczerpania zapasów.
Co jest w kremie Nutella?
Pierwszy słoik Nutelli trafił na rynek w 1964 roku. Recepturę opracowała Rodzina Ferrero, która czerpała ze starszej tradycji sięgającej czasów napoleońskich. Wówczas w Turynie znano przysmak o nazwie gianduja. Krem z orzechami wymyślono w czasie, kiedy brakowało kakao i orzechy laskowe, których w tym regionie było pod dostatkiem, miały zwiększać objętość gotowego produktu. Nutella ma bardziej kremową konsystencję od swojego pierwowzoru, przez co łatwiej się ją smaruje na kanapkach. Krem w tym wydaniu niemal natychmiast zyskał ogromna przychylność konsumentów, a w połowie lat 80. produkt trafił na rynek amerykański. W Polsce Nutella jest dostępna od 1992 roku.
Skład przysmaku to temat, który często poruszają dietetycy, ponieważ to nie orzechy są jego podstawą. To cukier i olej palmowy stanowią główny skład produktu. W skład Nutelli wchodzą kolejno: cukier, olej palmowy, orzechy laskowe, kakao w proszku, mleko w proszku, serwatka w proszku, lecytyna sojowa i wanilina. Porcja Nutelli (100 g) zawiera 539 kalorii.
Jak wykorzystać w kuchni Nutellę?
Kultowy krem można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, choć wyjadanie go prosto ze słoika czy smarowanie nim kanapek to pewnie te najpopularniejsze. Nutellę można dodać do naleśników, przekładać nią ciasta, dodawać do drożdżówek czy wypieków z ciasta francuskiego. Może być też wykorzystywana jako dodatek do kremów i lodów. Słodkie możliwości ogranicza jedynie wyobraźnia.
Czytaj też:
Zakręcone ciastka z nutellą. Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiegoCzytaj też:
Dino mocno obniżyło ceny popularnych kaw. Przez tydzień można zrobić duże zapasy