Lidl rozdaje dobre awokado za darmo. Brać może każdy, ale jest warunek

Lidl rozdaje dobre awokado za darmo. Brać może każdy, ale jest warunek

Dodano: 
Awokado
Awokado Źródło: WPROST.pl / Robert Stachnik
Lidl w każdą środę rozdaje swoim klientom wybrany produkt. Tym razem jest do awokado. Ten zdrowy owoc można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów.

Awokado to jeden z najzdrowszych owoców. Warto po awokado sięgać jak najczęściej, choć dla wielu osób barierą jest cena. To owoc, który do tanich nie należy. Teraz jednak można w Lidlu upolować darmowe awokado: 22 stycznia w ramach darmowej środy. Warto zapisać datę, bo oferta jest ważna tylko w tym dniu.

Jak dostać darmowe awokado w Lidlu?

Promocją w ramach darmowych śród w Lidlu objęte jest awokado Hass sprzedawane na sztuki. To promocja 1+1 gratis, a to oznacza, że jeśli włożysz do koszyka dwa awokado, zapłacisz tylko za jeden owoc. Cena jednego awokado w Lidlu to 6,99 zł. Aby móc skorzystać promocji trzeba być posiadaczem aplikacji Lidl Plus (aplikacja jest do pobrania za darmo) i aktywować odpowiedni kupon. Na jeden kupon można dostać jedno darmowe awokado. Na koniec tygodnia Lidl oraz Biedronka mają też ofertę na tanie masło. Poznaj szczegóły:

Czytaj też:
Przez dwa dni masło w Biedronce i Lidlu będzie kosztowało mniej niż 5 zł. Warto zapisać te daty

Dlaczego warto jeść awokado?

Awokado Hass to jedna z najpyszniejszych odmian: ma ciemną skórkę, a dojrzały owoc ma miękkie, wręcz kremowe wnętrze. Dlaczego warto, aby awokado było stałym elementem zdrowej diety? To owoc, który ma wysoką wartość odżywczą. 100 g awokado dostarcza ok. 160 kcal. Jest przy tym bogaty w zdrowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Korzystnie wpływają one na funkcjonowanie serca i układu krążenia. Jest też bogaty w błonnik, który wspomaga trawienie, reguluje poziom cukru we krwi i na długo zapewnia uczucie sytości. Poza tym awokado zawiera dużo potasu (więcej niż kojarzone z nim banany). Potas reguluje ciśnienie krwi i wspiera pracę serca. Awokado stanowi też doskonałe źródło witaminy E, zwanej witaminą młodości oraz witaminy K, odpowiedzialnej za prawidłową krzepliwość krwi. Listę zamykają witaminy z grupy B, które są tak cenne dla naszego układu nerwowego.

Awokado można wykorzystać na wiele sposobów: to miękkie i kremowe idealnie nadaje się do tego, aby rozsmarować je na pieczywie, posypać solą, skropić odrobiną soku z cytryny i zajadać ze smakiem. Awokado jest doskonałą bazą wszelkim past i dipów (w tym słynnego guacamole), świetnie sprawdza się w sałatkach, ale można go też wykorzystać do zrobienia zdrowych deserów, np. kremu czekoladowego.

Czytaj też:
Dino na cały tydzień mocno obniża cenę markowego masła. Można kupować bez limitów
Czytaj też:
Gotuję jajka na twardo i wypełniam je pastą z awokado. To zdrowe śniadanie smakuje całej rodzinie

Źródło: smaki.pl, Lidl