W ten weekend wszyscy będą jeść kotlety z karkówki? Biedronka rozdaje mięso za darmo

W ten weekend wszyscy będą jeść kotlety z karkówki? Biedronka rozdaje mięso za darmo

Dodano: 
Karkówka
Karkówka Źródło: Shutterstock / artjazz
Na koniec tygodnia Biedronka kusi swoich klientów darmową karkówką. Warto skorzystać, bo z tego mięsa można zrobić m.in. panierowane kotlety.

Sieć Biedronka w piątek i sobotę proponuje swoim klientom karkówkę w ramach oferty 1+1 gratis. To dobra okazja, żeby zrobić zapas mięsa, tym bardziej że karkówkę można także zamrozić. Można z niej zrobić wiele różnych obiadów, w tym kotlety z karkówki niczym schabowe, mięsne sosy czy pieczenie.

Jak dostać darmową karkówkę w Biedronce?

Darmowa karkówka to element większej akcji, którą Biedronka nazwała Tanim Weekendem. W piątek i sobotę wiele produktów będzie w obniżonych cenach, my jednak zwróciliśmy uwagę na promocję mięsa: kupując teraz karkówkę, można sporo zaoszczędzić i zrobić zapas na tanie obiady.

Oferta dotyczy pakowanej karkówki wieprzowej bez kości marki Kraina Mięs. Wystarczy włożyć do koszyka dwa opakowania, a jedno z nich będzie policzone gratis. To w praktyce oznacza, że karkówka wyjdzie za kilogram o połowę taniej niż zwykle (regularna cena to 23,98 zł za kilogram. Oferta ma swój limit: podczas jednorazowej transakcji można kupić maksymalnie dwa opakowania mięsa (jedno gratis).

Co zrobić z karkówki wieprzowej?

Karkówka wieprzowa to jedno z najbardziej uniwersalnych mięs. Można z niego zrobić np. kotlety, także panierowane niczym schabowe. Wystarczy rozbić mięso i postępować dokładnie tak, jak z tradycyjnym schabowym. Ale z karkówki można również przyrządzić pyszne sosy czy pieczeń. Karkówka wieprzowa idealnie nadaje się do przyrządzenia jako duszona sztuka mięsa (karkówkę można dusić np. w piwie), można też z niej zrobić farsze do pierogów czy naleśników z mięsem.

Takie mięso można też zamrozić i mieć zapas na kolejne obiady. Wówczas karkówkę najlepiej od razu poporcjować zgodnie z planowanym przeznaczeniem i np. osobno zamrozić plastry mięsa na kotlety, a osobno pokrojone porcje na sos. Przyjmuje się, że porcjowaną, mrożoną karkówkę powinno się wykorzystać w ciągu trzech miesięcy od momentu włożenia do zamrażarki.

Czytaj też:
Moja przyjaciółka tylko tak piecze karkówkę. Mięso jest soczyste i miękkie, a ona zbiera same komplementy
Czytaj też:
Za moją karkówką szleje cała rodzina. Sekretem smaku jest ten pyszny sos

Źródło: smaki.pl, Biedronka