Tani cukier w Biedronce. Można zrobić zapas na sezon domowych przetworów

Tani cukier w Biedronce. Można zrobić zapas na sezon domowych przetworów

Dodano: 
Cukier
Cukier Źródło:Shutterstock / lumpy sugar
Tani cukier w Biedronce to promocja, która obowiązuje do soboty, dlatego trzeba się spieszyć. To dobra okazja, żeby uzupełnić zapasy cukru na sezon robienia przetworów. Za kilogram zapłacisz ponad 40 proc. taniej.

W piątek 7 czerwca i w sobotę 8 czerwca w Biedronce można kupić tani cukier. Promocją objęte są cztery różne marki cukru kryształu: Diamant, Polski Cukier, Sweet Family i Królewski. W promocji można je kupić po 2,59 zł za kilogram. Oferta ma jednak swoje warunki.

Jak kupić tani cukier w Biedronce?

Aby móc kupić cukier po 2,59 za kilogram (to aż 42 proc. taniej, ponieważ cena regularna cukru wynosi 4,49 zł za kilogram), trzeba włożyć do koszyka minimum pięć kilogramów. Można dowolnie łączyć cukier wskazanych marek. Biedronka w materiałach promocyjnych nie określiła innych warunków promocji, nie wskazano żadnych limitów na zakup taniego cukru.

Jak prawidłowo przechowywać cukier?

Jeśli robisz domowe przetwory, bez wątpienia latem zużywasz kilogramy cukru. Cukier można wykorzystać do robienia dżemów, konfitur, soków, syropów, ale też owocowych nalewek. Jeśli robisz duży zapas cukru, korzystając z promocji, warto poznać kilka zasad właściwego przechowywania tego produktu.

Cukier, podobnie jak sól, należy do tych produktów spożywczych, które nie mają daty trwałości. Możesz więc trzymać ten produkt jak długo, jak chcesz. Nie oznacza to, że nic z cukrem się nie może stać – niewłaściwie przechowywany cukier może nabrać wilgoci i się zbrylić. Nie jest to jednak wada, która sprawia, że nie można go używać. Aby cukier pozostał sypki, należy go trzymać w suchym miejscu. Jeśli twoja kuchnia lub spiżarnia jest wilgotna, najlepiej przełożyć opakowania z cukrem do szczelnego pojemnika do przechowywania. Można także przesypać cukier do takich pojemników.

Największym problemem dla cukru są szkodniki, przede wszystkim mole spożywcze. Jeśli mole zalęgną się w cukrze, nadaje się on do wyrzucenia, dlatego jeśli wiesz, że mole mogą się pojawić w twojej kuchni, najlepiej zamknąć cukier w szczelnych pojemnikach.

Czytaj też:
Domowy dżem truskawkowy robię z małą ilością cukru. Zawsze pierwszy znika ze spiżarni
Czytaj też:
Ten dżem robię szybko i za grosze. Jest doskonały do ciast i ciasteczek

Źródło: smaki.pl, Biedronka