Jajecznica Magdy Gessler. Te dodatki sprawiają, że smakuje wybornie

Jajecznica Magdy Gessler. Te dodatki sprawiają, że smakuje wybornie

Dodano: 
Jajecznica z pomidorami
Jajecznica z pomidorami Źródło:Shutterstock / A. Zhuravleva
Znana restauratorka podzieliła się w mediach społecznościowych przepisem na jajecznicę z pomidorami. Jajecznica Magdy Gessler może zaskoczyć dodatkami, bo to nie tylko same pomidory.

Jajecznicę z pomidorami albo się kocha, albo nienawidzi. Jeśli należysz do pierwszej grupy, nie masz się nad czym zastanawiać. Jeśli jesteś w drugiej grupie – spróbuj zrobić jajecznicę Magdy Gessler. Ma składzie nie tylko pomidorki koktajlowe, a prostym przepisem na to śniadaniowe danie restauratorka podzieliła się ze swoimi fanami w mediach społecznościowych.

Sycąca jajecznica z pomidorami dla zabieganych

„Nie jest dietetycznie, ale po Magdowemu” – skomentowała Gessler na krótkim filmiku, zajadając się porcją takiej jajecznicy. Danie rzeczywiście ma sporo kalorii – dość powiedzieć, że tylko jedno smażone jajko ma blisko 150 kalorii, a tu mamy ich trzy sztuki. Jajecznicę z pomidorami restauratorka nazywa też jajecznicą dla zabieganych, bo jak podkreśliła, jej przygotowanie zajmie nie więcej, niż 15 minut.

Jajecznica Magdy Gessler – co dodać oprócz pomidorów?

Porcja jajecznicy Magdy Gessler to trzy jajka, pomidorki koktajlowe, masło, szczypiorek i koperek. Ale restauratorka do pomidorków dorzuca jeszcze łyżkę passaty pomidorowej i to rzeczywiście podkręca smak całego dania. Magda Gessler zwraca uwagę, że najlepiej, jeśli będzie to domowa passata, a jeśli takiej nie masz, postaw na kupną passatę dobrej jakości.

Magda Gessler zdradza też pewien prosty trik: radzi, aby podczas podsmażania pomidorów na maśle rozgnieść tylko część z nich. "Pomidorki, które pozostaną nierozgniecione, będą przyjemnie pękać w ustach" – podkreśliła.

Przepis: Jajecznica z pomidorami Magdy Gessler

Prosty pomysł na szybkie i pożywne śniadanie według znanej restauratorki.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
550

Składniki

  • 10 pomidorków koktajlowych
  • 3 jajka
  • łyżeczka masła
  • łyżka passaty pomidorowej
  • szczypiorek
  • koperek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Robienie jajecznicyPomidory koktajlowe obierz ze skórki. Na patelni rozgrzej masło, następnie podsmaż pomidorki i tylko niektóre z nich delikatnie rozgnieć. Dodaj łyżkę passaty pomidorowej. Po chwili smażenia dodaj jajka. Całość posyp szczypiorkiem. Przypraw solą i pieprzem według uznania.
  2. Serwowanie daniaJajecznicę przełóż na talerz, dodaj posiekany koperek i dwa świeże pomidorki koktajlowe. Podawaj od razu.

Jak robi jajecznicę Magda Gessler?

Cały przepis i jego przygotowanie można zobaczyć na krótkiej rolce z opisem, które Magda Gessler opublikowała w swoich mediach społecznościowych. Restauratorka regularnie dzieli się swoimi przepisami na proste i sprawdzone dania. Jajecznica z pomidorami jest jednym z nich.

Czytaj też:
Jak smażyć cebulę? Jeden prosty dodatek zmienia wszystko
Czytaj też:
Dodaj do porannej kawy szczyptę soli. Będziesz zaskoczony efektem

Opracowała: Katarzyna Świerczyńska
Źródło: Instagram/magdagessler_official