Czekolada chroni przed rakiem skóry

Czekolada chroni przed rakiem skóry

Brytyjscy naukowcy odkryli, że czekolada chroni skórę człowieka przed niszczącym działaniem promieni UV. Spożywanie kilku kawałków ciemnej czekolady każdego dnia zapobiega powstawaniu zmarszczek, a także zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia u danej osoby raka skóry.
Jest to możliwe dzięki temu, że ciemna czekolada jest bogata w flawonole – antyoksydanty naturalnie występujące w ziarnach kakaowca. Antyoksydanty to substancje, które chronią organizm przed wolnymi rodnikami – molekułami, które przyczyniają się do uszkodzeń komórek w organizmie. Wcześniejsze badania wykazały, że ciemna czekolada zmniejsza ryzyko skrzepów, chroni przed nowotworem jelita i zapobiega przedwczesnemu porodowi. Badania przeprowadzone w tym roku przez szwedzkich naukowców odkryły kolejny pozytywny aspekt jedzenia czekolady – osoby po przebytym ataku serca, które jadły ciemną czekoladę przynajmniej dwa razy w ciągu tygodnia, zmniejszały u siebie ryzyko wcześniejszego zgonu o 70 proc.

Ale ostatnie badania, opublikowane w najnowszym wydaniu magazynu „Journal of Cosmetic Dermatology", są pierwszymi, które udowadniają, że czekolada może skutecznie zapobiegać procesowi starzenia się skóry. Badaniami objęto 30 dorosłych osób, w tym 22 kobiety, w wieku ok. 42 lat. Przez trzy miesiące połowa ochotników jadła codziennie 20 gramów ciemnej czekolady. Natomiast pozostałe osoby, jadły identycznie wyglądającą czekoladę, jednak o znacznie niższej zawartości flawonolu niż w grupie pierwszej. W trakcie trwania doświadczenia, naukowcy regularnie poddawali ochotników działaniom promieni UV, aby zobaczyć reakcję skóry na czekoladę.

Okazało się, że u osób, które spożywały czekoladę ubogą w flawonole, tolerancja skóry na dawkę promieni słonecznych nie ulegała zmianie. Natomiast wśród osób, które jadły czekoladę bogatą w flawonole, tolerancja ta była znacznie wyższa. Podobnych właściwości nie stwierdzono jednak dla zwykłej czekolady.

telegraph.co.uk, arb