Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. Najsmaczniejsze są, gdy mają miękki środek i chrupiącą skórkę. Ja odkryłam niedawno, że efekt ten można powiększyć prostym dodatkiem. Dzięki niemu placki rosną i nabierają niesłychanej delikatności. To naprawdę smaczna wersja.
Jak przygotować ziemniaki na placki?
Na placki ziemniaczane trzeba wybrać odpowiednie bulwy. Powinny się charakteryzować sporą zawartością skrobi. Dzięki temu placki po usmażeniu będą chrupiące. Na ich chrupkość wpływ ma jeszcze odpowiednie przygotowanie. Ziemniaki należy obrać i zetrzeć na tarce o średnich lub małych oczkach. Potem masę trzeba umieścić na sicie i odcisnąć z niej nadmiar płynu. Po odstawieniu zlewa się ostrożnie płyn znad osadu, a osad dodaje do startych ziemniaków. Jeśli dodajecie do placków tartą cebulę, możecie ją umieścić na sicie razem z ziemniakami.
Jak zrobić puszyste placki ziemniaczane?
Moje placki ziemniaczane wychodzą puszyste i miękkie w środku, dzięki popularnemu dodatkowi. Są nim drożdże. Sięgam zwykle po suszone drożdże, bo nie wymagają przygotowania rozczynu. Ma to dwie zalety: po pierwsze – oszczędność czasu, po drugie – bardziej zwarte ciasto. Tak więc przygotowuję ciasto ziemniaczane niemal w klasyczny sposób. Dodaję do niego tylko drożdże instant i wsypuję nieco więcej mąki. Po odstawieniu i wyrośnięciu, z ciasta można smażyć wyjątkowe placki.
Przepis: Puszyste placki ziemniaczane
Placki ziemniaczane z dodatkiem drożdży
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 2 jajka
- ok. 1 szklanka mąki pszennej
- 7 g drożdży instant
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywZiemniaki umyj, obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich lub drobnych oczkach. Cebulę również zetrzyj. Cebulę i ziemniaki przełóż na sitko, zawieś je nad miską, odciśnij z nich nadmiar soku. Sok odstaw na kilka minut, potem ostrożnie zlej płyn, a pozostały na dnie osad dodaj do masy.
- Mieszanie ciastaDo ziemniaków dodaj mąkę wymieszaną z drożdżami, a także jajka, sól, pieprz i połowę mąki. Wymieszaj i jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj do niego więcej mąki. Miskę z ciastem przykryj ściereczką. Całość odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
- SmażeniePo tym czasie smaż z ciasta placki. Wcześniej rozgrzej na patelni sporą ilość tłuszczu i kładź na nim grubsze porcje ciasta. Smaż placki po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu, aż będą pulchne, rumiane i chrupiące.
Jak podać puszyste placki ziemniaczane?
Puszyste placki ziemniaczane można podać tak samo, jak klasyczne. W moim domu wszyscy najchętniej zajadają je z kwaśną, gęstą śmietaną i cukrem albo z samym cukrem. Możecie też jednak zaserwować je z gęstym jogurtem doprawionym czosnkiem, z sosem ziołowym albo z sosem pieczarkowym. W każdej wersji smakują doskonale.
Czytaj też:
Suszonych grzybów z wywaru nie wyrzucam, tylko robię z nich racuchy. Niebo w gębie!Czytaj też:
Na święta robię racuchy z jabłkami bez drożdży. Znalazłem stary trik i rosną jak chmurka
