Cukier to produkt, którego w większości domów nie może zabraknąć. W kuchni można wykorzystać go do słodzenia napojów, pieczenia ciast, do robienia przetworów, syropów, nalewek czy doprawiania potraw. Promocja na darmowy cukier w Lidlu to okazja, aby zrobić zapasy i jednocześnie dużo zaoszczędzić. Oferta jest ważna od czwartku 4 grudnia do niedzieli 7 grudnia (jest to niedziela handlowa).
Jak dostać darmowy cukier w Lidlu?
Oferta na darmowy cukier to promocja 5+5 gratis. Dotyczy cukru kryształu w kilogramowych opakowaniach dwóch marek: Polski Cukier ora KuchniaLidla.pl. Aby skorzystać, wystarczy włożyć 10 dowolnych opakować do koszyka, a policzona zostanie połowa z nich (cena regularna opakowania cukru to 2,79 zł).
Lidl ma jednak warunek: skorzystać mogą posiadacze aplikacji Lidl Plus (aplikację każdy może pobrać za darmo). Jest też limit – wynosi on 10 darmowych opakowań cukru na kupon (czyli łącznie do koszyka można włożyć 20 kilogramów cukru).
Jak przechowywać cukier?
Cukier, podobnie jak sól, należy do tych produktów spożywczych, które nie mają daty trwałości. Możesz więc trzymać ten produkt tak długo, jak chcesz. Nie oznacza to, że nic z cukrem się nie może stać – niewłaściwie przechowywany cukier może nabrać wilgoci i się zbrylić. Nie jest to jednak wada, która sprawia, że nie można go używać. Co zrobić, aby cukier pozostał sypki? Przede wszystkim należy go trzymać w suchym miejscu. Jeśli twoja kuchnia lub spiżarnia jest wilgotna, najlepiej przełożyć opakowania z cukrem do szczelnego pojemnika do przechowywania. Można także przesypać cukier do takich pojemników.
Największym problemem dla cukru są szkodniki, przede wszystkim mole spożywcze. Jeśli mole zalęgną się w cukrze, nadaje się on do wyrzucenia, dlatego jeśli wiesz, że mole mogą się pojawić w twojej kuchni, najlepiej od razu zamknąć cukier w szczelnych pojemnikach.
Czytaj też:
Dino mocno obniżyło cenę masła Mlekovita. Jeden prosty warunek i żadnych limitówCzytaj też:
Szok cenowy: duże opakowanie kawy za 3,99 zł. Zacznie się jutro, potrwa do niedzieli
