Zapisz ten przepis od razu na później, bo gwarantujemy: będziesz do niego wracać. Te kruche ciasteczka są idealne nie tylko na święta, ale z nimi się kojarzą ze względu na korzenny aromat. Można je przygotować razem z dziećmi, wycinać dowolne kształty i potem dekorować. Takie ciasteczka to doskonała przegryzka na słodko do filiżanki kawy, pachnąca ozdoba świątecznego stołu, ale mogą być też smacznym upominkiem dla bliskiej osoby. W końcu zbliżają się Mikołajki.
Jak zrobić kruche ciasteczka korzenne?
Bazą tych ciasteczek jest zwykłe kruche ciasto. Tu jedna ważna uwaga: masło i żółtka powinny być schłodzone, bo kruche ciasto nie lubi ciepła. Dlatego samo zagniatanie nie powinno być długie, aby ciasto nie ogrzewało się od ciepła dłoni. Po zagnieceniu należy je zawinąć w folię i włożyć jeszcze na ok. 30 do lodówki.
Jeśli należysz do osób, które krzywią się na myśl wałkowania zimnego i tym samym dość twardego ciasta kruchego, jest na to prosty patent: najpierw rozwałkuj ciasto (np. między dwoma arkuszami papieru do pieczenia) i w takiej formie, na płasko włóż do lodówki, aby się schłodziło. Wówczas wyciągasz już rozwałkowane ciasto gotowe do wykrawania kształtów.
Ciasteczka z tego przepisu są delikatne i kruchutkie, dlatego wybierając kształty foremek, stawiaj raczej na te małe i średniej wielkości.
Przepis: Ciasteczka korzenne
Kruche ciasteczka idealne na święta.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 326 w każdej porcji
Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 400 g margaryny do pieczenia
- 200 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
- 2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
- Zagniatanie ciastaZimną margarynę posiekaj z mąką. Dodaj cukier, żółtka i sprawnie zagnieć gładkie ciasto. Włóż je do lodówki na ok. 30 minut, aby się schłodziło.
- Pieczenie ciastaCiasto podziel na 2-3 części. Rozwałkuj, wykrawaj dowolne kształty, układaj na blasze i piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Jak udekorować kruche ciasteczka?
Kruche ciasteczka korzenne są pyszne same w sobie, ale to też ciasteczka, które doskonale nadają się do dekorowania. Można tu puścić wodze fantazji (zlećcie to zadanie dzieciom) i dekorować ciastka lukrem polewami czekoladowymi (można wykorzystać gotowe), bakaliami, kolorowymi posypkami, ale też makiem, sezamem czy ziarenkami dyni (sypkie produkty kładziemy na niezastygnięty lukier lub polewę).
Czytaj też:
Zagniatał ciasto na pierniki i czekał 17 lat. Dlaczego dobry piernik musi dojrzewać?Czytaj też:
Ten niepopularny miód to źródło żelaza i balsam na serce. Doskonale pasuje do pierników
