Domowy, słodki krem z wartościowego składnika. Prosty, a o niebo zdrowszy od kupnego

Domowy, słodki krem z wartościowego składnika. Prosty, a o niebo zdrowszy od kupnego

Dodano: 
Krem z daktyli
Krem z daktyli Źródło: Shutterstock / Melica
Lubicie kupny krem czekoladowy? Jest smaczny, ale bardzo kaloryczny. Ja robię domowym sposobem jego zdrowszy, mniej kaloryczny zamiennik. Świetnie nadaje się do tostów, naleśników i ciast.

Moje dzieci bardzo lubią gotowy krem czekoladowo-orzechowy. Smarują nim pieczywo, tosty i naleśniki. Gdy jednak wczytać się w etykietę, okazuje się, że jest bardzo kaloryczny. 100 g dostarcza bowiem ponad 500 kcal. To wynik dużej zawartości tłuszczu i cukru. Dlatego zaczęłam robić domowym sposobem zamiennik tego produktu. Sięgam tylko po zdrowe owoce i ekspresowo redukuję kaloryczność o połowę.

Z czego zrobić domowy, słodki krem?

Doskonałą bazą na słodki, domowy krem są suszone daktyle. Dość łatwo je zblendować i zamienić w smarowną masę. Domowy krem może też bazować na awokado, bananie, orzechach, np. laskowych, nerkowcach, arachidowych, migdałach czy pestkach słonecznika. Jako dodatki można zaś zastosować np. twaróg, jogurt grecki, kakao, miód.

Jak zrobić domowy, słodki krem?

Mój domowy zamiennik słynnego, czekoladowego kremu szykuję z daktyli. Są naturalnie słodkie i mięsiste. Wystarczy je namoczyć, dodać kilka składników i całość zblendować na gładką masę. Ten krem jest zdrowszy od kupnego, bo zawiera niewiele tłuszczu (dodaję trochę masła orzechowego), który znacznie podbija kaloryczność produktów. Poza tym dodaję do niego ciemne kakao, które dodaje produktowi smaku i charakterystycznej barwy. A poza tym wzbogaca go w magnez i przeciwutleniacze.

Przepis: Daktylowa nutella

Słodki, domowy krem z daktyli i kakao

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
130 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g daktyli
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • ok. 50-100 ml wody
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie daktyliJeśli daktyle są suche, zalej je gorącą wodą i odstaw na ok. 10 minut. W tym czasie namiękną, dzięki czemu będzie je łatwo blendować.
  2. BlendowanieOdsączone daktyle umieść w misce. Dodaj kakao, masło orzechowe, szczyptę soli i połowę wody. Zblenduj całość na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta, dodaj więcej wody. Krem przełóż do słoiczka, zakręć, trzymaj w lodówce.

Słodki krem z daktyli – kilka wskazówek

Krem daktylowy to najprostszy i najzdrowszy domowy krem. Zobaczcie, na co należy zwrócić uwagę, by wyszedł smaczny.

  • Przed zblendowaniem daktyli trzeba je namoczyć w gorącej wodzie. Wystarczy 5-10 minut, w zależności od stopnia wysuszenia owoców.
  • By masa owocowa miała kremową konsystencję, należy dodać do niej trochę płynu. Ja sięgam zwykle po letnią, przegotowaną wodę, ale można też po napój roślinny czy mleko.
  • Domowy krem można aromatyzować np. wanilią, cynamonem. Warto też do niego dodać szczyptę soli, która świetnie przełamie słodycz.
  • Gotowy krem daktylowy najlepiej umieścić w słoiku, zakręcić i trzymać w lodówce. Należy go zużyć w ciągu tygodnia.

Czytaj też:
Nie używam masła do tostów. Na chrupiących kromkach rozsmarowuję zdrowszy dodatek
Czytaj też:
Miksuję dwa zdrowe i pyszne owoce. Piję ten regenerujący koktajl zamiast kolacji