Paszteciki, symbol polskiej kuchni, idealnie komponują się nie tylko z aromatycznym barszczem. Odkąd odkryłem patent na robienie ich z gotowego ciasta francuskiego, robię je o wiele częściej. Cały proces zajmuje mi niewiele czasu, a resztę pracy wykonuje piekarnik. Wybieram sprawdzone, bogate w smak nadzienie mięsne, które jest sycące i smakuje każdemu.
Jak przygotować ekspresowe paszteciki z mięsem
Tajemnica udanych pasztecików tkwi w dwóch prostych krokach: farsz musi być gęsty (aby nie rozmiękczyć ciasta) i wystudzony przed zawinięciem. Dzięki temu ciasto francuskie idealnie się upiecze, będzie chrupiące i pięknie zrumienione. To moja sprawdzona metoda na uniknięcie zakalcowatych pasztecików.
Wskazówka: jeśli chcesz przygotować paszteciki w jeszcze krótszym czasie niż w moim przepisie, zrób farsz dzień wcześniej. Po nocy w lodówce będzie idealnie gęsty i dobrze przegryziony, a samo formowanie i pieczenie zajmie ci wtedy nie więcej niż 20 minut.
Przepis: Ekspresowe paszteciki z mięsem
Paszteciki z ciasta francuskiego nadziewane farszem z mięsa mielonego
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 450 w każdej porcji
Składniki
- 375 g ciasta francuskiego
- 400 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- bazylia
- sól, pieprz
- 1 jajko
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składnikówCebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek i całość chwilę przesmaż. Dodaj mięso mielone, wymieszaj, smaż na średnim ogniu często mieszając.
- Przygotowanie farszuDodaj obrane, oczyszczone z nasion i pokrojone w kostkę pomidory, trochę soli, pieprzu i bazylii. Duś całość na małym ogniu ok. 20 minut, aż mięso będzie miękkie, a farsz gęsty. Wystudź go. Wymieszaj z połową rozkłóconego jajka.
- Formowanie i pieczenieCiasto francuskie podziel na 2-3 długie pasy. Na środku każdego, wzdłuż, połóż farsz. Brzegi ciasta posmaruj jajkiem, zwiń rulony. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem. Piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza. Pokrój na kawałki, serwuj na ciepło lub zimno.
Z czym podawać ekspresowe paszteciki z mięsem?
Klasycznym, a jednocześnie najlepszym towarzystwem dla pasztecików jest barszcz czerwony. W listopadzie i grudniu to idealny duet, który w króluje na polskich stołach – barszcz, nawet ten z kartonu, podkreśli smak pasztecików. Jeśli jednak szukasz mniej oczywistego połączenia, spróbuj podać je z wyrazistym, kwaśno-słodkim sosem żurawinowym (idealny, jeśli do farszu dodasz odrobinę grzybów) lub prostym sosem czosnkowym na bazie jogurtu. Jeśli serwujesz paszteciki jako danie główne, świetnie sprawdzą się z lekką sałatką z rukoli skropionej oliwą i octem balsamicznym.
Inne pomysły na farsz do pasztecików z ciasta francuskiego
Gotowe ciasto francuskie jest tak uniwersalne, że możesz użyć niemal każdego farszu, jaki przyjdzie ci do głowy. Najpopularniejsze są oczywiście te grzybowe, zwłaszcza jesienią, z podduszonych leśnych grzybów z cebulą. Miłośnikom bezmięsnych pasztecików, polecam nadzienia w wersji:
- serowej – wymieszaj fetę, szpinak i czosnek.
- warzywnej – ugotuj soczewicę z marchewką, porem i suszonymi pomidorami, dopraw ostrą papryką.
- kapuściano-grzybowej – kapusta kiszona i suszone grzyby to wigilijny klasyk, który świetnie smakuje również na co dzień! Zawsze pamiętaj o jednej zasadzie: farsz musi być suchy i gęsty.
Czytaj też:
Obłędne paszteciki z mięsem z rosołu. Zrób na andrzejki, a potem na Boże NarodzenieCzytaj też:
Oglądałem, jak Magda Gessler doprawia barszcz. Moja mama zawsze powtarzała: tego nigdy nie rób
