Ta pasta kanapkowa to pasta z ciecierzycy z puszki i sera feta. Prosta, a zaskakująco pyszna, kremowa, puszysta. Mało przy niej pracy, a zachwyt gwarantowany. To zdrowy, pełen białka dodatek do pieczywa – w sam raz na śniadanie, ale nie tylko.
Jak zrobić pastę z ciecierzycy i sera feta?
Przepis jest wręcz banalnie prosty, bo wystarczy zmiksować ciecierzycę i fetę na gładką pastę. Ważna uwaga – nie wylewaj zalewy z cieciorki. Przyda się do tego, aby nadać paście odpowiednią konsystencję. Odrobina wody z cieciorki jednocześnie sprawi, że pasta zyska na puszystości i będzie bardzo delikatna. Nie przesadź jednak z jej ilością.
Feta jest słona, dlatego zwykle nie ma potrzeby doprawiania tej pasty kanapkowej solą. To jednak rzecz gustu: spróbuj, a potem zdecyduj, czy smak jest odpowiedni i ewentualnie dodaj nieco soli.
Przepis: Pasta z ciecierzycy i sera feta
Pyszna pasta kanapkowa.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 264 w każdej porcji
Składniki
- 1 puszka ciecierzycy
- 150 g sera feta
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówPrzełóż pokruszoną fetę i odsączoną ciecierzycę do kielicha blendera.
- Robienie pastyZmiksuj wszystko na gładką i puszystą pastę. W razie potrzeby, jeśli pasta jest zbyt gęsta, rozcieńcz ją odrobiną zalewy z cieciorki. Dopraw pieprzem, gotową pastę skrop oliwą.
Gotowa pasta jest idealna do smarowania pieczywa, ale też jako prosta przekąska. Serwuj ją z kawałkami świeżych warzyw (można nimi nabierać pastę) albo krakersami.
Inne pomysły na pastę z ciecierzycy i fety
Bazową pastę z tego przepisu możesz śmiało wzbogacać o ulubione dodatki. Może to być:
- zielone pesto z bazylii lub pietruszki: polej nim gotową pastę zamiast oliwy lub zmiksuj pesto razem z cieciorką i serem feta,
- pasta tahini: odrobina pasty sezamowej sprawi, że paście będzie blisko smakiem do hummusu,
- suszone pomidory w oleju: pokrój je drobno i dodaj do pasty lub zmiksuj razem z cieciorką i fetą,
- drobno pokrojone oliwki: wymieszaj je z gotową pastą,
- posiekana drobno natka pietruszki i orzechy włoskie: wymieszaj je z pastą,
- pokrojona drobno cebula: doda paście wyrazistości,
- przeciśnięty przez praskę czosnek: sprawi, że pasta nabierze charakteru.
To oczywiście tylko kilka smacznych inspiracji. Twórz własne zestawienia., korzystając z bazowego przepisu.
Czytaj też:
Podjadam je zamiast słodyczy. Garść dziennie hamuje tycie i świetnie podnosi poziom żelaza
Raz spróbowałam tej niemieckiej sałatki i przepadłam. Teraz robię ją nie tylko na andrzejki i święta
