Jeśli gotujesz mięsne wywary i zupy, doskonale wiesz, że pomysły na wykorzystanie mięsa z rosołu zawsze są na wagę złota. Pozwalają na oszczędne gotowanie i niemarnowanie żywności. Te paszteciki drożdżowe doskonale smakują z mięsnym farszem, a ten z mięsa z rosołu zrobisz szybko i łatwo. Gotowe paszteciki możesz zajadać z barszczykiem lub popijać gorącym rosołem. To doskonała przekąska na andrzejki, ale też przekąska bożonarodzeniowa.
Jak zrobić paszteciki z mięsem z rosołu?
Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego. Wymaga ono nieco uwagi (nie skracaj czasu wyrabiania, ale możesz sobie pomóc wykorzystując robota kuchennego z hakiem do wyrabiania ciasta) i musi wyrosnąć. Kiedy odstawisz ciasto do wyrastania, zajmij się farszem.
Nie ma znaczenia, jakie mięso wykorzystasz, czy to drobiowe, czy to wołowe. Może to być również miks różnych mięs z rosołu, bo często rosół gotuje się na wielu rodzajach. Mięso można drobniutko posiekać lub przepuścić przez maszynkę. Wszystko zależy od tego, jaką konsystencję farszu chcesz uzyskać. Jeśli ma być bardziej kremowy, użyj maszynki.
Rada: jeśli gotowe paszteciki mają mieć błyszczącą skórkę, posmaruj je przed pieczeniem mlekiem, roztopionym masłem lub odrobiną oliwy.
Przepis: Paszteciki z mięsem z rosołu
Pomysł na pyszne paszteciki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- tradycyjna
- Czas przygotowania
- 1 godz.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 313 w każdej porcji
Składniki
Ciasto:
- 500 g mąki
- 2 jajka
- 50 g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- ¾ kostki rozpuszczonego masła
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki cukru
- szczypta gałki muszkatołowej
Nadzienie:
- 500 g gotowanego mięsa z rosołu
- 1 marchewka z rosołu
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaZ drożdży, części mleka i cukru zrób zaczyn. Kiedy zacznie pracować, dodaj mąkę, jajka, resztę mleka i przyprawy. Wyrabiaj ciasto ok. 5-10. Stopniowo dodawaj masło i wyrabiaj jeszcze 5 minut. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Robienie farszuMięso i marchewkę drobniutko posiekaj lub przepuść przez maszynkę. Cebulę pokrój drobno i podsmaż na oleju. Wymieszaj mięso, marchewkę, cebulę, dodaj jajko, dopraw wszystko solą i pieprzem.
- Pieczenie pasztecikówCiasto rozwałkuj i krój na prostokąty. Na każdy kładź nadzienie i zawijaj. Odstaw paszteciki ułożone na blasze na kilkanaście minut, aby jeszcze trochę wyrosły. Piecz ok. 20-30 minut (na złoto).
Paszteciki najlepiej smakują gorące. Można je odgrzewać na patelni lub w mocno rozgrzanym piekarniku.
Inne pomysły na paszteciki drożdżowe
Do tych pasztecików pasuje każdy wytrawny farsz, dlatego warto zapisać podstawowy przepis na ciasto. Możesz je faszerować pieczarkami z cebulą, kapustą z grzybami leśnymi (wersja idealna na wigilię), szpinakiem i serem, nadzieniem z soczewicy i tofu albo farszem z fety i suszonych pomidorów. Kombinacji jest wiele i możesz tworzyć własne.
Czytaj też:
To najlepsze pieczone warzywa, jakie robię jesienią. Aromat obłędny, a znikają, zanim podam talerzeCzytaj też:
Oglądałem, jak Magda Gessler doprawia barszcz. Moja mama zawsze powtarzała: tego nigdy nie rób
