Pałki z kurczaka to tanie i popularne mięso, które można przygotować na wiele sposobów. Nasza propozycja to pałki z kurczaka pieczone z pomidorami na kapuście. Danie zaskakujące, smaczne i zdrowe.
Jak zrobić pałki z kurczaka pieczone na kapuście?
Przepis jest prosty, ale przed włożeniem do piekarnika wymaga nieco zachodu. Przede wszystkim trzeba usmażyć pokrojoną na plastry kapustę: smażymy ją na maśle z obu stron. Chodzi o to, aby się ładnie zrumieniła, delikatnie skarmelizowała. To doskonale podkręci smak całego dania. Zacznij jednak od zamarynowania kurczaka. Im dłużej poleży w przyprawach, tym lepiej. Tu od razu uwaga: jeśli lubisz pikantne dania, część papryki słodkiej zastąp papryką ostrą.
W naczyniu razem z kapustą ląduje także pomidorowa passata, dzięki której i kapusta i kurczak zachowają soczystość i będą idealnie miękkie po upieczeniu. Dopełnieniem dania są pomidorki na gałązce (mogą być też pomidorki koktajlowe), które nie tylko dodają smaku, ale sprawiają, że po wyjęciu z piekarnika całe danie wygląda niczym z najlepszej restauracji.
Przepis: Pałki z kurczaka pieczone na kapuście
Pomysł na obiad.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 584 w każdej porcji
Składniki
- 8 pałek z kurczaka
- 1/2 małej kapusty
- 1 gałązka pomidorów
- 200 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki papryki słodkiej
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówOliwę wymieszaj z papryką i natrzyj mieszanką pałki z kurczaka. Dopraw je solą pieprzem. Kapustę pokrój na plastry grubości 1-1,5 cm. Smaż je na maśle z obu stron, aż się lekko zrumienią. Dopraw je solą.
- PieczenieNa dnie naczynia żaroodpornego ułóż kapustę, wylej na nią passatę i ułóż pałki z kurczaka. Dodaj listki laurowe i gałązkę z pomidorkami. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. W trakcie pieczenia można spryskać mięso wodą lub polać sosem, który wytworzy się na dnie naczynia.
Jak podawać pałki z kurczaka pieczone na kapuście?
Kurczak z tego przepisu to sycące danie, które można podać do ziemniaków, kasz czy ryżu. Można je też serwować solo jako danie jednogarnkowe lub z kromką chrupiącego pieczywa. Do dania można podać także świeże warzywa, np. świeże pomidory, które będą niebanalnym dodatkiem do tych pieczonych. Mogą to być też lekkie surówki na bazie kapusty pekińskiej, świeżych ogórków czy miksów sałat z delikatnymi dressingami na bazie oliwy lub jogurtu.
Gotową potrawę można dodatkowo posypać – wedle upodobania – drobno posiekaną kolendrą, natką pietruszki czy szczypiorkiem. Sprawdzą się też listki świeżej bazylii.
Czytaj też:
Babcie o tym wiedziały, dziś zapomnieliśmy. Ta przyprawa to naturalny hit na poprawę trawieniaCzytaj też:
Nie ryż i nie ziemniaki. Udka piekę na tym zdrowszym dodatku, a smak dosłownie wszystkich zaskakuje
