Pasta do pieczywa potrafi całkowicie odmienić charakter kanapek. Wszystko zależy od tego, z czego ją przygotujecie. Składniki są zwykle proste, ale dzięki odpowiedniemu połączeniu uzyskujemy doskonały efekt. Tak też jest z tą pastą serową, która posmakowała całej mojej rodzinie.
Z jakiego sera zrobić pastę serową?
Chyba najpopularniejszą pastą serową jest ta, robiona z twarogu. Wystarczy go rozrobić z odrobiną jogurtu lub śmietany i połączyć ze smakowymi dodatkami. Można też zrobić pastę z żółtego sera. Należy zetrzeć go na drobnych oczkach i połączyć np. z twarogiem, majonezem. Ja zachęcam do postawienia na wyraziste w smaku sery. Do takich z pewnością należą feta i ser z niebieską pleśnią. Zwykle wystarczy połączyć je z łagodniejszym dodatkiem, by powstała wyśmienita pasta.
Jak zrobić wyrazistą pastę serową?
Dzisiejszą pastę serową zrobię z dwóch rodzajów sera. Będzie to serek mascarpone i ser z niebieską pleśnią. Pierwszy zadba o aksamitność i gładkość, drugi o smak i aromat. Ser pleśniowy trzeba zetrzeć na drobnych oczkach tarki, a potem wymieszać go z serkiem mascarpone. Proporcje zależą od tego, jak wyrazistą w smaku pastę chcecie uzyskać. W zależności od upodobań możecie ją też doprawić np. czosnkiem, musztardą.
Przepis: Wyrazista pasta serowa
Pasta z serka mascarpone i sera z niebieską pleśnią
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 150 g serka mascarpone
- 50 g sera z niebieską pleśnią
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie seraSer z niebieską pleśnią zetrzyj na tarce o małych oczkach.
- Łączenie składnikówDo serka mascarpone dodaj starty ser pleśniowy i musztardę, wymieszaj. Pastę dopraw pieprzem i ewentualnie solą.
Jak podać pastę serową?
Pasta z dodatkiem sera z niebieską pleśnią doskonale będzie smakować na każdym pieczywie. Oczywiście, by śniadanie było jak najbardziej wartościowe, najlepiej posmarować nią chleb pełnoziarnisty czy bułki grahamki. Doskonale jednak będzie pasować do zrumienionego pieczywa tostowego, świeżych bułek, pieczywa chrupkiego czy wafli ryżowych. Ponieważ pasta serowa jest dość wyrazista w smaku, najlepiej kanapki z nią obłożyć plasterkami świeżych warzyw, np. ogórka, rzodkiewki, pomidora.
Czytaj też:
Biorę jedną puszkę i jeden pojemniczek. Po zmieszaniu mam pożywną pastę na kanapkiCzytaj też:
Gdy robi się zimno, mieszam 2 składniki i mam pastę, która stawia mnie na nogi. Kanapki znikają w minutę
