Chrupiące i ze słodkim krążkiem w środku. Te ciasteczka zrobisz z dwóch składników

Chrupiące i ze słodkim krążkiem w środku. Te ciasteczka zrobisz z dwóch składników

Dodano: 
Ananas w cieście francuskim
Ananas w cieście francuskim Źródło: Pavlovich Viktor
Wystarczy, że masz w domu dwa składniki, a po 30 minut będziesz zajadać przepyszne ciasteczka. Przepis jest bardzo prosty.

To ciasteczka francuskie z ananasem z puszki. Nic więcej nie potrzeba: tylko gotowe ciasto francuskie i puszka słodkich krążków ananasa w zalewie. Taki deser choć prosty, jest bardzo efektowny – sekret to odpowiednie zawinięcie ananasa w ciasto.

Jak wybrać dobre ciasto francuskie?

Ciasto francuskie to warstwowe ciasto, tradycyjnie robione z masłem. W trakcie pieczenia masło wytwarza parę wodną, która unosi kolejne warstwy, tworząc charakterystyczną, chrupiącą strukturę. Dzięki temu ciasto jest lekkie, listkujące i nadaje się zarówno do słodkich wypieków, jak i wytrawnych przekąsek. W marketach można dziś też kupić ciasto bez dodatku masła, a z tłuszczami roślinnymi. Do przygotowania słodkich przekąsek można wybrać dowolne, jednak jeśli zależy ci na jakości, skład ma znaczenie: najlepsze jest to przygotowane na maśle, z krótką listą składników. Wyższa zawartość masła zwykle oznacza lepszy smak i bardziej delikatną strukturę. Warto też sięgać po ciasto o solidnej wadze i wyraźnie zaznaczonych warstwach, bo świadczy to o starannym wykonaniu.

Jak zrobić ciastka z ananasem?

Można powiedzieć, że wystarczy zawinąć krążki ananasa w ciasto i upiec. Zwróć jednak uwagę na zdjęcie: ciasto tniemy na kwadraty i nacinamy ich rogi. Po położeniu owocu, rogi zawijamy i łączymy w środku. Dzięki temu po upieczeniu uzyskamy efektowny kształt deseru.

Ciasto warto posmarować jajkiem rozmąconym z odrobiną mleka i tak podajemy w przepisie. Dzięki temu ciasteczka z ananasem mają ładną błyszczącą skórkę. Ananasy są słodkie, więc nie potrzeba tu już żadnego dodatkowego słodzenia. Można ewentualnie dla smaku i dla dekoracji gotowe ciastka oprószyć delikatnie cukrem pudrem, ewentualnie udekorować polewą czekoladową.

Zalewę z ananasów można rozcieńczyć z wodą: powstanie pyszny i orzeźwiający napój.

Przepis: Ciasto francuskie z ananasem

Pomysł na prosty deser.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
192 w każdej porcji

Składniki

  • 1 gotowe ciasto francuskie
  • 1 puszka ananasa
  • 1 jajko rozmącone z łyżką mleka

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastekKrążki ananasa odsącz z zalewy. Ciasto francuskie pokrój na kwadraty. Na każdym natnij rogi, a w środku ułóż krążek ananasa. Nacięte rogi zaginaj do środka (patrz zdjęcie).
  2. Pieczenie ciastekCiastka układaj na blasze. Każde posmaruj jajkiem rozmąconym z lekiem. Piecz ok. 35 minut w temperaturze 190 stopni.

Czytaj też:
Zostały mi żółtka po bezie, więc zrobiłem te kruche ciastka. Maślane, delikatne i znikają zanim wystygną
Czytaj też:
Gdy mam ochotę na słodycz, robię te ciastka z 4 składników. Bez cukru, bez wyrzutów sumienia i obłędnie pyszne

Źródło: smaki.pl