Ten deser z piekarnika ostatnio robi u mnie furorę. Jest banalnie prosty, a smakuje, jak z restauracji

Ten deser z piekarnika ostatnio robi u mnie furorę. Jest banalnie prosty, a smakuje, jak z restauracji

Dodano: 
Zapiekane gruszki
Zapiekane gruszki Źródło: Shutterstock / Elena Hramova
Patrząc na ten deser, aż trudno uwierzyć, że może być tak prosty, a tak smaczny. Na dodatek jest bardzo wartościowy, bo robi się go z prostych i zdrowych składników. Może się skusicie?

Nie wszystkie desery ociekają cukrem i tłuszczem. Są też takie słodkie przysmaki, jak ten. Zjada się go z wielką przyjemnością, bo ma wyważony smak, zróżnicowaną strukturę i jest bardzo soczysty. Do jego przygotowania używam jesiennych owoców i kilku dodatków.

Jakie gruszki są najlepsze do zapiekania?

Do pieczenia najlepiej wybierać twarde, jędrne i mało soczyste gruszki. Właśnie takie nie rozpadną się w piekarniku. Najlepsze odmiany to:

  • Konferencja – najpopularniejsza, bardzo dobrze trzyma kształt.
  • Lukasówka – twardsza, idealna do obróbki termicznej.
  • Rocha – słodka, ale stabilna w pieczeniu.

Gruszki przeznaczone do zapiekania można obrać, ale nie jest to konieczne. Ważniejsze jest, by po przekrojeniu na pół usunąć z nich gniazda i w ten sposób przy okazji zrobić miejsce na słodki farsz.

Jak zrobić zapiekane gruszki na deser?

Gdy już macie przygotowane gruszki, czas ruszać dalej z przygotowaniem tego prostego deseru. Należy posiekać orzechy i wymieszać je z granolą i cynamonem. Tak przygotowanym farszem napełnia się gruszki, a potem całość polewa syropem klonowym lub miodem i wstawia do piekarnika. Wystarczy ok. 20-25 minut pieczenia, by podać deser na stół.

Przepis: Zapiekane gruszki

Gruszki ze słodkim nadzieniem na deser

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
150 w każdej porcji

Składniki

  • 2 duże, twarde gruszki lub 4 mniejsze
  • sok z cytryny
  • 2 łyżki orzechów włoskich lub laskowych
  • 4 łyżki granoli lub płatków owsianych
  • 2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie gruszekRozgrzej piekarnik do 180°C. Gruszki umyj, przekrój wzdłuż na połowę, wydrąż gniazda nasienne. Wnętrze skrop sokiem z cytryny.
  2. Nadziewanie i zapiekaniePosiekane orzechy wymieszaj z granolą i cynamonem. Farszem napełnij gruszki, polej miodem. Piecz ok. 25 minut, aż będą miękkie.

Wskazówka: Gruszki można zapiekać ok. 15 minut pod przykryciem, a potem odkryć je, zwiększyć nieco temperaturę i delikatnie zrumienić z wierzchu.

Jak podać zapiekane gruszki?

Zapiekane gruszki można podać na kilka sposobów. Doskonale będą smakować w zestawieniu z jogurtem naturalnym lub skyrem, a w bardziej eleganckiej wersji z sosem waniliowym, kremem mascarpone czy karmelem. Można też je podać udekorowane bitą śmietaną lub z gałką lodów śmietankowych albo waniliowych. Świetnym dopełnieniem tego deseru będzie czekolada deserowa roztopiona z odrobiną słodkiej śmietanki.

Czytaj też:
Kroję jabłka i podsmażam na patelni. To jeden ze smaczniejszych i zdrowszych deserów, jaki znam
Czytaj też:
Do tego deseru bez pieczenia mam wielki sentyment. Zajadałam się nim w dzieciństwie