Nie znam lepszej surówki z kapusty pekińskiej. Sekret to aromatyczny sos i jeden dodatek

Nie znam lepszej surówki z kapusty pekińskiej. Sekret to aromatyczny sos i jeden dodatek

Dodano: 
Kapusta pekińska
Kapusta pekińska Źródło: Shutterstock / Ermak Oksana
To moja ulubiona surówka z kapusty pekińskiej. Robi się ją szybko, jest lekka i bardzo zdrowa. Zawsze robię jej więcej, bo ekspresowo znika z talerzy.

Proste surówki do obiadu nie muszą być nudne. Taka jest ta surówka z kapusty pekińskiej, dużej ilości natki pietruszki i aromatycznym, kremowym sosem z jogurtu i awokado. Taka surówka świetnie pasuje do wielu obiadów, ale można ją też zajadać jako zdrową przekąskę między posiłkami.

Jak zrobić surówkę z kapusty pekińskiej i pietruszki?

Przepis jest prosty, bo wystarczy jedynie pokroić kapustę i pietruszkę, a składniki na sos zmiksować w blenderze. Ja lubię gęste sosy, dlatego w przepisie podałam gęsty jogurt (np. w stylu greckim), ale jeśli chcesz rzadszy dressing, wykorzystaj zwykły jogurt naturalny. Do dressingu najlepiej wybrać kremowe awokado odmiany Hass (oczywiście należy je obrać i wyjąć pestkę). Gotowego sosu koniecznie spróbuj: na tym etapie możesz go doprawić. Jeśli jest dla ciebie zbyt delikatny, dodaj jeszcze jeden ząbek czosnku lub więcej soku z limonki, jeśli zbyt kwaśny, dodaj więcej miodu. Potem już tylko wystarczy wymieszać wszystkie składniki i surówka jest gotowa.

Przepis: Surówka z kapusty pekińskiej

Prosta surówka z aromatycznym sosem.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
111 w każdej porcji

Składniki

  • 1 mała kapusta pekińska
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 300 g gęstego jogurtu naturalnego
  • na sos
  • 1 awokado
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • skórka otarta z 1/2 limonki
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę poszatkuj, pietruszkę drobno posiekaj. Zmiksuj składniki na sos.
  2. Robienie surówkiWymieszaj wszystkie składniki. W razie potrzeby dopraw do smaku.

Surówkę możesz podawać do różnych obiadów, także klasyków, czyli ziemniaków i mięsa. Ja lubię ją serwować do dań z ryżem lub kaszami. Doskonale sprawdza się też jako dodatek do tortilli czy burgerów.

Inne pomysły na surówkę z kapusty pekińskiej

Ta surówka to idealna baza do eksperymentów. U mnie często oprócz pietruszki lądują w niej też inne dodatki: wszystko zależy od tego, co akurat mam w kuchni. Można do niej dodać takie warzywa jak świeże ogórki, kukurydzę z puszki, kolorową paprykę czy seler naciowy. Sprawdzą się też wszystkie zielone dodatki, typu rukola, szpinak baby, roszponka czy dowolne mikroliście lub kiełki.

Surówkę można też posypać orzechami lub nasionami, np. sezamem, nasionami słonecznika, prażonymi płatkami migdałów albo posiekanymi orzechami włoskimi.