Jedz raz w tygodniu na lepszą pamięć i zdrowe stawy. Pyszny pomysł na popularną rybę

Jedz raz w tygodniu na lepszą pamięć i zdrowe stawy. Pyszny pomysł na popularną rybę

Dodano: 
Sałatka z wędzonej makreli
Sałatka z wędzonej makreli Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Ta rybna sałatka to doskonały dodatek do pieczywa. Jest idealna na śniadanie, ale nie tylko. Bazą jest zdrowa, wędzona ryba.

Mowa o wędzonej makreli. To popularna ryba, po którą wiele osób sięga na koniec tygodnia – w mniejszych, osiedlowych sklepikach dostawy tej ryby są zwykle w czwartki lub piątki. Pomysłów na jedzenie makreli jest wiele, ale jesteśmy pewni: do tego przepisu wrócisz z pewnością. To sałatka łatwa do zrobienia, wyrazista w smaku, sycąca i jednocześnie bardzo zdrowa.

Dlaczego warto jeść wędzoną makrelę?

Wędzona makrela to wartościowa ryba, dla której warto znaleźć miejsce w zbilansowanym jadłospisie. Jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, które wspiera regenerację mięśni i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Zawiera też duże ilości kwasów tłuszczowych omega-3, znanych z działania przeciwzapalnego – pomagają one utrzymać zdrowe serce, prawidłowe ciśnienie krwi i sprawne stawy. Dzięki nim makrela wspiera również pracę mózgu i może korzystnie wpływać na pamięć oraz koncentrację.

Wędzona makrela dostarcza też witamin A, D i E, które wzmacniają odporność, dbają o wzrok i kondycję skóry. Jest bogata w selen i jod, czyli pierwiastki ważne dla prawidłowej pracy tarczycy i ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym.

Jak zrobić sałatkę z makreli?

Przepis jest prosty, a najbardziej pracochłonna część, to obranie makreli z ości: jednak jest to ryba, przy której wiele zachodu nigdy nie ma. Potem już tylko wystarczy pokroić wszystkie składniki i wymieszać. Sałatkę można jeść od razu, ale najlepsza będzie, kiedy postoi minimum kilkanaście minut, aby smaki się lepiej przegryzły.

Przepis: Sałatka z makreli

Pomysł na rybną przekąskę.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
311 w każdej porcji

Składniki

  • 1 wędzona makrela
  • 2 ogórki kiszone
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanego drobno koperku
  • 4 łyżki gęstego jogurtu
  • 1 łyżka majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówMakrelę obierz ze skórki i ości, pokrój. Jajka, ogórki i cebulę pokrój w kosteczkę.
  2. Robienie sałatkiDo pokrojonych składników dodaj majonez, jogurt, przyprawy i koperek. Wymieszaj.

Gotową sałatkę jedz prosto z miski albo kładź niczym pastę kanapkową na pieczywo. Idealnie komponuje się z dobrym, pełnoziarnistym chlebem, ale też chrupiącymi, pszennymi bułeczkami śniadaniowymi. Sałatka z makreli może być też dodatkiem do przekąsek imprezowych: nałóż ją np. na krakersy lub zrób łódeczki z liści cykorii wypełnionych sałatką.

Czytaj też:
Z gotowanych jajek zrobisz sycącą sałatkę. Idealna na śniadanie i do pracy
Czytaj też:
Z najtańszej puszki robię pastę, o którą każdy walczy przy śniadaniu. Lepsza niż z wędzonej makreli

Źródło: smaki.pl