Pyszną, chrupiącą przekąskę robię z zaskakującego składnika. Kosztuje grosze, a jest wartościowa

Pyszną, chrupiącą przekąskę robię z zaskakującego składnika. Kosztuje grosze, a jest wartościowa

Dodano: 
Frytki z polenty
Frytki z polenty Źródło: Shutterstock / Katarzyna Hurova
Przekąski są smaczne, ale niekoniecznie zdrowe. Ta jest wyjątkowa, bo i smakuje i jest wartościowa. A przy tym robi się ją w prosty sposób i z tanich składników. Nic tylko szykować i zajadać.

Jeśli skończyły wam się już pomysły na przekąski, podsuwam nowy. Oto coś na ząb, co nie tylko smakuje, ale też jest wartościowe. Do przygotowania tej chrupiącej przekąski wykorzystacie tani składnik, jakim jest kasza kukurydziana. Przygotujcie ją według zaleceń, a wszyscy będą zajadać z przyjemnością.

Wartość odżywcza kaszy kukurydzianej

Kasza kukurydziana, zwana we Włoszech polentą, to produkt, z którego można przygotować wiele potraw, w tym pyszne, zdrowe przekąski. Ta drobna kaszka odznacza się żółtym kolorem, specyficznym smakiem i dość wysoką wartością odżywczą. 100 g tego produktu dostarcza ok. 350 kcal. Kasza ta stanowi doskonałe źródło węglowodanów złożonych. Przy okazji dostarcza też błonnika, białka, magnezu, fosforu i witaminy B1. Jest lekkostrawna, delikatna i nie zawiera glutenu, dzięki czemu stanowi doskonały produkt dla osób z nietolerancją tego składnika i celiakią.

Jak zrobić chrupiącą przekąskę z kaszy kukurydzianej?

Chrupiąca przekąska z kaszy kukurydzianej, którą chciałabym wam dziś zaproponować to tak naprawdę domowe frytki z polenty. Ich przygotowanie składa się z dwóch zasadniczych etapów: pierwszy to ugotowanie polenty i jej wystudzenie, drugi to pokrojenie jej w paski i usmażenie. Dzięki dodatkowi parmezanu i ziół przekąska ta jest pełna smaku, a dzięki smażeniu wychodzi chrupiąca. Dużą jej zaletą jest fakt, że nie chłonie tak dużo tłuszczu, jak klasyczne frytki ziemniaczane.

Przepis: Frytki z polenty

Chrupiąca, tania przekąska z kaszy kukurydzianej

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
475 w każdej porcji

Składniki

Na polentę:

  • 1 l wody
  • 250 g kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 60 g startego parmezanu
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • świeżo mielony czarny pieprz

Do smażenia i wykończenia:

  • olej do głębokiego smażenia
  • sól morska gruboziarnista
  • parmezan do posypania

Na sos:

  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki lub koperek

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie polentyW garnku zagotuj wodę z solą. Powoli wsypuj polentę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gotuj na małym ogniu (ok. 5–10 min kaszę instant, a 30–40 min tradycyjną), aż masa zgęstnieje i zacznie odchodzić od ścianek garnka.
  2. Doprawianie i formowaniePolentę zdejmij z ognia, wmieszaj masło, starty parmezan, posiekany tymianek, rozmaryn i szczyptę pieprzu. Gorącą masę przełóż do dużej, prostokątnej formy. Wyrównaj powierzchnię i odstaw polentę do całkowitego wystygnięcia.
  3. Przygotowanie sosuSkładniki na sos jogurtowy wymieszaj w miseczce, odstaw do lodówki na 15–20 minut, aby smaki się przegryzły.
  4. SmażenieWystudzoną polentę pokrój w słupki, przypominające frytki. W rondlu rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na nią paski polenty i smaż 3-4 minut, aż będą złociste i chrupiące. Osącz je na papierowym ręczniku. Posyp solą morską i świeżo startym parmezanem, podawaj z sosem.

Przekąska z kaszy kukurydzianej – wskazówki

Frytki z polenty najlepiej podać gorące z sosem jogurtowym. Sprawdzą się, jako przystawka, przekąska, a nawet dodatek do dań mięsnych. A oto kilka podpowiedzi związanych z przygotowaniem tej przekąski.

  • Kaszę kukurydzianą na frytki należy ugotować na gęsto i wystudzić. Dzięki temu przekąska będzie miała idealną strukturę.
  • Dokładne wystudzenie polenty umożliwia też jej eleganckie pokrojenie i zapobiega rozpadaniu się frytek w czasie smażenia.
  • Smażąc frytki, trzeba pamiętać o tym, by tłuszcz miał dość wysoką temperaturę.
  • Pasków polenty nie należy wkładać do tłuszczu na raz zbyt dużo, bo wtedy nie usmażą się na chrupko.

Czytaj też:
Z gotowanych jajek zrobisz sycącą sałatkę. Idealna na śniadanie i do pracy
Czytaj też:
Z paru tanich składników robię maślane rogaliki. Są mięciutkie i rozpływają się w ustach