Jajka sadzone na szpinaku to proste i odżywcze danie. Niektórzy nazywają je szpinakową szakszuką, bo zamiast na pomidorowym sosie, smażymy jajka na zielonych liściach. To potrawa, która sprawdzi się zawsze, kiedy potrzebujesz o poranku posiłku wartościowego i takiego, który zapewni uczucie sytości na długo.
Jajka na szpinaku, czyli śniadanie dla zdrowia
Jajka sadzone na szpinaku to sycące i odżywcze śniadanie, które dostarcza wszystkiego, czego organizm potrzebuje o poranku. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które wspiera regenerację mięśni i zapewnia długie uczucie sytości. Szpinak dostarcza błonnika, żelaza, magnezu i witamin z grupy B, a także antyoksydantów wspierających odporność i metabolizm. Połączenie białka i warzyw o niskiej kaloryczności pomaga utrzymać stabilny poziom cukru we krwi i zapobiega podjadaniu. Dodatkowo, jeśli jajka smażone są na odrobinie dobrej oliwy, posiłek dostarcza też zdrowych tłuszczów korzystnych dla serca i mózgu. My do tego zestawu dorzucamy dla smaku jeszcze odrobinę masła, ale ten dodatek można pominąć.
Jak zrobić jajka sadzone na szpinaku?
Przepis jest bardzo prosty: najpierw przesmażamy szpinak na oliwie i z dodatkiem odrobiny czosnku, a potem wbijamy na to jajka. Danie podgrzewamy na patelni, aż jajka się zetną: zrób to tak, jak lubisz – jedno wolą mocno ścięte jajka, inni chcą, aby żółtka pozostały płynne.
Przepis: Jajka sadzone na szpinaku
Pomysł na sycące śniadanie.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 5 min.
- Czas gotowania
- 6 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 206
Składniki
- 2 szklanki liści szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie szpinakuNa patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany drobno czosnek, smaż krótko, wrzuć szpinak i smaż, aż liście stracą objętość, dodaj masło, dopraw i wymieszaj całość.
- Robienie jajekNa szpinak wbij delikatnie jajka, całość możesz przykryć i podgrzewaj, aż jajka się zetną. Dopraw solą i pieprzem.
Danie serwuj od razu, prosto z patelni. Można je podać z dobrym, chrupiącym pieczywem, można dodatkowo posypać natką pietruszki, posiekanymi orzechami albo tartym parmezanem. Takie jajka można też podać do obiadu: świetnie sprawdzą się jako bezmięsny posiłek w zestawieniu z gniecionymi ziemniakami i szklanką kefiru czy maślanki.
Czytaj też:
Mój teść zaczyna dzień od tej surówki. Spróbowałem raz i już nie wyobrażam sobie śniadania bez niejCzytaj też:
Otwieram jedną puszkę i robię pastę, która zawsze się udaje. Śniadanie gotowe w kilka minut
