Moja rodzina uwielbia kolacje na ciepło. Wcale się temu nie dziwię, bo zjada się je z przyjemnością. Najczęściej przyrządzam je z pomocą piekarnika. Jedną z takich smacznych i wartych polecania potraw jest pieczona owsianka. Robi się ją bardzo prosto, bo wystarczy wymieszać kilka składników i wstawić całość do piekarnika.
Jak przygotować dynię do owsianki?
Jesienną wersję owsianki przygotowuję z dynią. Tu najlepiej sprawdzają się m.in.: dynia hokkaido i piżmowa. Zawierają bowiem mało wody, są dosyć słodkie, o orzechowym aromacie. Dynię do owsianki można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to oczyszczenie warzywa i starcie go na dużych oczkach. Drugi polega na upieczeniu kawałków warzywa. Zwykle wystarczy ok. 25 minut w 190 stopniach Celsjusza, by warzywo odpowiednio zmiękło. Potem należy je zblendować na gładką masę i połączyć ją z płatkami owsianymi.
Jak zrobić pieczoną owsiankę z dynią?
Do pieczonej owsianki dodaję startą dynię. Dzięki temu przygotowuję ją dosyć szybko. Mieszam bowiem tylko z płatkami owsianymi i paroma dodatkami i wstawiam całość do piekarnika. Po ok. 30 minutach pieczenia owsianka jest miękka w środku i chrupiąca na zewnątrz. Taka jej postać jest bowiem najsmaczniejsza.
Przepis: Pieczona owsianka z dynią
Pomysł na zdrową i pożywną kolację na ciepło.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 435 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki płatków owsianych
- 2 szklanki mleka lub napoju roślinnego
- ok. 500 g dyni
- 2 jajka
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru lub gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 2 łyżki orzechów, rodzynek lub pestek dyni
- 20 g masła
Sposób przygotowania
- Mieszanie składnikówDynię oczyść, zetrzyj na dużych oczkach. Płatki owsiane wymieszaj z mlekiem, jajkami, miodem, dynią, bakaliami i przyprawami. Odstaw na 10 minut, by płatki napęczniały.
- PieczenieMasę przełóż do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Posyp wiórkami masła, piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż wierzch się zarumieni, a środek lekko zetnie.
Wskazówka: Pieczoną owsiankę możecie podać z odrobiną jogurtu naturalnego lub przed podaniem polać ją odrobiną syropu klonowego i posypać prażonymi orzechami.
Inna wersja pieczonej owsianki
Pieczoną owsiankę możecie też przygotować z innymi dodatkami. Zamiast dyni doskonale sprawdzą się kawałki jabłek, gruszek lub śliwek. Świeże owoce możecie też zastąpić suszonymi, np.: pokrojonym morelami, figami, żurawiną czy rodzynkami. Smacznym i zdrowym dodatkiem będą też posiekane orzechy, pestki dyni czy słonecznika. Dodadzą tej ciepłej kolacji przyjemnej chrupkości.
Czytaj też:
Biorę bułki, parówki i dwa dodatki. Ta kolacja wychodzi lepsza niż każda innaCzytaj też:
Taką zapiekankę z kurczaka robię na kolację w 20 minut. Zrób ją, a zbierzesz same pochwały