Biorę ciasto francuskie i cztery dodatki. Robię z nich kolację lepszą niż z restauracji

Biorę ciasto francuskie i cztery dodatki. Robię z nich kolację lepszą niż z restauracji

Dodano: 
Wytrawna tarta
Wytrawna tarta Źródło: Shutterstock / Alessio Orru
Jeśli macie pod ręką ciasto francuskie, bez problemu możecie z niego przygotować tę pyszną potrawę. Doskonale sprawdzi się, jako kolacja na ciepło, choć można ją też podać na przekąskę, a nawet obiad.

Z ciasta francuskiego łatwo i szybko możecie wyczarować różne przysmaki. Gdy użyjecie słodkich dodatków, wyjdzie smaczny deser. A gdy sięgniecie po wytrawne składniki, może z nich powstać wytrawna przekąska, kolacja, a nawet obiad. Dziś mam dla was przepis na pyszną tartę, która nie zawiera grama mięsa.

Jak przygotować spód do tarty?

Spód do tarty można zrobić z ciasta kruchego, jednak gdy mam gotowe francuskie pod ręką, zawsze je stosuję. Wystarczy bowiem parę chwil, by na stole pojawiła się smaczna, chrupiąca potrawa. By rzeczywiście była chrupiąca, ciasto francuskie warto najpierw podpiec. Czyli rozwijamy je, wykładamy nim dno i boki formy na tartę, a potem nakłuwamy widelcem spód. Teraz ciasto wystarczy wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200-210 stopni Celsjusza i piec, aż się ładnie zrumieni.

Jak zrobić szybką tartę z warzywami?

Gdy już mam podpieczony spód z ciasta francuskiego, tylko chwila dzieli mnie od smacznego finału. Na ciasto kładę pokrojoną w półplasterki cukinię, którą wcześniej warto krótko podsmażyć z posiekanym czosnkiem. Warzywo zalewam masą przygotowaną z sera ricotta i jajek, a na wierzchu układam plastry pomidorów lub połówki pomidorków koktajlowych. Całość wstawiam do piekarnika i czekam, aż masa ładnie się zetnie. Zwykle wystarczy ok. 25 minut.

Przepis: Tarta z warzywami

Wytrawna tarta na cieście francuskim

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Francuska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
415 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 1 nieduża, młoda cukinia
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 250 g serka ricotta
  • 2 jajka
  • 1 duży pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podpiekanie spoduCiasto rozwiń, wyłóż nim dno i boki formy na tartę. Spód ponakłuwaj widelcem. Ciasto piecz na rumiano w 200-210 stopniach Celsjusza.
  2. Przygotowanie dodatkówW czasie, gdy ciasto się piecze, przygotuj dodatki. Cukinię umyj, pokrój w plasterki, podsmaż je na oleju z czosnkiem, przestudź. Ricottę wymieszaj z jajkami, dopraw ziołami, solą i pieprzem. Pomidor przekrój na pół, a potem pokrój w grubsze plasterki.
  3. Układanie składników i pieczenieNa podpieczony spód wyłóż cukinię, zalej ją masą serowo-jajeczną. Na wierzchu ułóż pomidory. Tartę piecz ok. 25 minut w 180-190 stopniach Celsjusza.

Jakie inne składniki można dodać do tarty?

Podobną, smaczną tartę przygotujecie też z innych składników. Zamiast cukinii możecie użyć np. podsmażonych krążków pora czy piórek cebuli. Dobrze też sprawdzą się paski papryki czy podsmażone plasterki pieczarek. Jeśli chcecie, możecie wzbogacić tartę mięsnym dodatkiem. Dobrze sprawdzą się tu zarówno szynka gotowana, jak i salami. Najlepiej jest je pokroić w cienkie plasterki, a potem w paski.

Czytaj też:
Gotowe ciasto i pyszny, serowy farsz. Zapiekanka idealna na kolację
Czytaj też:
Na francuskie ciasto wykładam dwa podsmażone składniki. Ten jesienny hit zawsze znika ze stołu