Ekspresowe krokiety bez naleśników. Nikt nie zgadnie, z czego są zrobione

Ekspresowe krokiety bez naleśników. Nikt nie zgadnie, z czego są zrobione

Dodano: 
Krokiety w waflach
Krokiety w waflach Źródło: Katarzyna Świerczyńska
Czy da się zrobić krokiety bez naleśników? Od teraz wiem, że tak. Sekretem jest tani i popularny produkt.

Kiedy spróbowałam, zadała sobie jedno pytanie: dlaczego odkryłam to dopiero teraz? Mowa o ekspresowych krokietach... z wafli. Tak, z wafli! O tym patencie powiedziała mi jakiś czas temu koleżanka, a ja od razu wiedziałam, że muszę tego spróbować. Czułam, że to będzie po prostu dobre, ale efekt przeszedł moje oczekiwania. Wafle stały się mięciutkie i w chrupiącej panierce smakują tak, jakby krokiety były zrobione w naleśnikach.

Jak zrobić krokiety z wafli?

Krokiety bez naleśników zwykle robi się w gotowych tortillach. To jednak nie jest idealne rozwiązanie, bo tortille nie będą tak miękkie jak tradycyjne naleśniki. A krokiety z wafli? Gwarantuję, że zaskoczy cię ich przyjemna tekstura, która do złudzenia przypomina naleśniki.

Do przygotowania krokietów potrzebujesz zwykłe płaty waflowe – ja wzięłam okrągłe, ale mogą być też kwadratowe. Cały patent polega na tym, aby dokładnie posmarować je gorącym farszem. Może to być dowolny farsz: u mnie to farsz szpinakowy i taki podałam w przepisie. Posmarowany wafel szybko mięknie i można go delikatnie zawijać, jak tradycyjne krokiety. Jeśli czujesz, że jest jeszcze mało podatny na zawijanie, niech poleży jeszcze chwilę.

Potem już wszystko robi się, jak w tradycyjnych krokietach, czyli panierka i na patelnię.

Przepis: Ekspresowe krokiety

Krokiety w waflach z farszem ze szpinaku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
782 w każdej porcji

Składniki

  • 4 wafle

na farsz:

  • 200 g szpinaku
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki szpinaku
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 50 g tartego żółtego sera
  • sól, pieprz

do panierowania:

  • 1 jajko
  • 6 łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Robienie farszu
    Robienie farszu
    Na dużej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj szpinak i smaż, aż liście stracą objętość. Dodaj twaróg, rozgnieć wszystko, dopraw i wrzuć do kielicha blendera. Dorzuć żółty ser i zmiksuj całość. Gorącym farszem dokładnie i niezbyt grubo smaruj wafle.
  2. Zawijanie krokietów
    Zawijanie krokietów
    Pod wpływem gorącego farszu wafle szybko miękną. Miękkie złóż lub zawiń jak krokiety.
  3. Smażenie krokietów
    Smażenie krokietów
    Na patelni rozgrzej olej. Krokiety panieruj w jajku i bułce. Smaż na złoto z obu stron.

Gotowe krokiety rewelacyjnie smakują z kubkiem gorącego barszczu. Można je też podać z sosem z leśnych grzybów albo sosem pieczarkowym.

Inne pomysły na krokiety bez naleśników

Ekspresowe krokiety z wafli można nadziewać dowolnymi farszami. Powinny one być łatwe do rozsmarowania. Może to być np. farsz mięsny, farsz grzybowy (uwielbiam taką wersję) czy np. farsz z serowo-dyniowy, czy farsz z soczewicy. Tu pomysły ogranicza tylko wyobraźnia.

Czytaj też:
Kanapki z tą pastą znikają w minutę. Sekret smaku kryje się w popularnym serze
Czytaj też:
Ziemniaczane kluseczki robię inaczej niż wszyscy. Ten staropolski przepis znika z talerzy w mig