Gotowe placki zamieniam w obłędną kolację. Nikt już nie popatrzy na kanapki

Gotowe placki zamieniam w obłędną kolację. Nikt już nie popatrzy na kanapki

Dodano: 
Placek tortilli i quesadilla z warzywami
Placek tortilli i quesadilla z warzywami Źródło: Shutterstock / Anna_Pustynnikova, Felix Furo
Ja i moja rodzina jesteśmy wielbicielami kolacji na ciepło. Najlepiej takich, które są proste do zrobienia, a zachwycają smakiem. Oto jedna z naszych – ulubionych tortille z wybornym nadzieniem.

Miło jest zjeść coś smacznego, ale przyjemnie też, gdy na przygotowanie nie trzeba poświęcić dużo czasu. Dlatego przyrządzając kolację, często posiłkuję się półproduktami. Gotowe placki tortilli to jeden z nich. Można je kupić w każdym sklepie i niedużo trzeba zrobić, by zamienić je w pyszną kolację.

Czym przełożyć placki tortilli?

Tortilla pochodzi z kuchni meksykańskiej. To cienki placek z mąki kukurydzianej albo pszennej, wypiekany na suchej patelni. Na jej bazie robi się takie potrawy, jak: tacos, burrito, quesadilla i enchiladas. Placki te można nadziać różnymi produktami. Dobrze sprawdzą się np.:

  • grillowany kurczak, wołowina, szynka, kiełbasa chorizo lub salami;
  • warzywa świeże lub pieczone, np.: papryka, cukinia, bakłażan;
  • hummus, guacamole;
  • ser feta, mozzarella, żółty.

Jak zrobić sycącą kolację z tortilli?

By zamienić gotowe placki tortilli w pyszne danie na ciepło nie trzeba dużego wysiłku. Ja ostatnio położyłam na nich mieszankę warzyw, posypałam startym serem i całość podsmażyłam. Potrawa wyszła wyśmienita. Tortilla była chrupiąca, ser przyjemnie się ciągnął i był poprzeplatany kawałkami soczystych warzyw. Moja rodzina powiedziała, że częściej mogę robić im to danie.

Przepis: Quesadilla z warzywami

Tortille z warzywami i serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 4 gotowe tortille pszenne
  • po 1/2 strąka papryki czerwonej i zielonej albo żółtej
  • 50 g świeżego szpinaku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżka oleju
  • 200 g startego sera żółtego
  • papryka mielona słodka i ostra
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie warzywPaprykę oczyść, pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka, szpinak opłucz, osusz. Na patelni z olejem podsmaż cebulę i paprykę. Gdy zmiękną, dodaj szpinak. Całość podsmaż, dopraw solą, pieprzem i papryką.
  2. Układanie warstwNa dwóch plackach tortilli rozłóż połowę sera i warzywa. Posyp resztą sera i przykryj suchymi plackami tortilli.
  3. SmażenieTak przygotowane tortille kładź kolejno na suchej, rozgrzanej patelni i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż tortilla będzie złocista, a ser się rozpuści. Potrawę podawaj krojoną w trójkąty.

Wskazówka: Jeśli chcesz uniknąć smażenia, po nadzianiu placków tortilli możesz je umieścić na blasze i wstawić na ok. 15 minut do gorącego piekarnika.

Jak zrobić domową tortillę?

Jeśli nie macie w swoich zapasach gotowych placków tortilli, możecie się pokusić o ich własnoręczne przygotowanie. Wystarczy, że z 2 szklanek mąki pszennej, 1/2 szklanki ciepłej wody, 2 łyżek oleju i 1/2 łyżeczki soli zagnieciecie elastyczne ciasto. Odstawcie je pod przykryciem na 20 minut, a potem podzielcie na 6 kulek i każdą rozwałkujcie na cienki placek. Każdy placek smażcie na suchej, dobrze rozgrzanej patelni po 1-2 minuty z każdej strony.

Czytaj też:
Jajka i parę dodatków zamieniam w wyborną kolację na ciepło. Przyrządzam ją na patelni
Czytaj też:
Zamiast kanapek robię na kolację pożywną zapiekankę. Mało pracy, a wszyscy zjadają ze smakiem