Miło jest zjeść coś smacznego, ale przyjemnie też, gdy na przygotowanie nie trzeba poświęcić dużo czasu. Dlatego przyrządzając kolację, często posiłkuję się półproduktami. Gotowe placki tortilli to jeden z nich. Można je kupić w każdym sklepie i niedużo trzeba zrobić, by zamienić je w pyszną kolację.
Czym przełożyć placki tortilli?
Tortilla pochodzi z kuchni meksykańskiej. To cienki placek z mąki kukurydzianej albo pszennej, wypiekany na suchej patelni. Na jej bazie robi się takie potrawy, jak: tacos, burrito, quesadilla i enchiladas. Placki te można nadziać różnymi produktami. Dobrze sprawdzą się np.:
- grillowany kurczak, wołowina, szynka, kiełbasa chorizo lub salami;
- warzywa świeże lub pieczone, np.: papryka, cukinia, bakłażan;
- hummus, guacamole;
- ser feta, mozzarella, żółty.
Jak zrobić sycącą kolację z tortilli?
By zamienić gotowe placki tortilli w pyszne danie na ciepło nie trzeba dużego wysiłku. Ja ostatnio położyłam na nich mieszankę warzyw, posypałam startym serem i całość podsmażyłam. Potrawa wyszła wyśmienita. Tortilla była chrupiąca, ser przyjemnie się ciągnął i był poprzeplatany kawałkami soczystych warzyw. Moja rodzina powiedziała, że częściej mogę robić im to danie.
Przepis: Quesadilla z warzywami
Tortille z warzywami i serem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Meksykańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 360 w każdej porcji
Składniki
- 4 gotowe tortille pszenne
- po 1/2 strąka papryki czerwonej i zielonej albo żółtej
- 50 g świeżego szpinaku
- 1/2 cebuli
- 1 łyżka oleju
- 200 g startego sera żółtego
- papryka mielona słodka i ostra
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywPaprykę oczyść, pokrój w paski. Cebulę pokrój w piórka, szpinak opłucz, osusz. Na patelni z olejem podsmaż cebulę i paprykę. Gdy zmiękną, dodaj szpinak. Całość podsmaż, dopraw solą, pieprzem i papryką.
- Układanie warstwNa dwóch plackach tortilli rozłóż połowę sera i warzywa. Posyp resztą sera i przykryj suchymi plackami tortilli.
- SmażenieTak przygotowane tortille kładź kolejno na suchej, rozgrzanej patelni i smaż po 2-3 minuty z każdej strony, aż tortilla będzie złocista, a ser się rozpuści. Potrawę podawaj krojoną w trójkąty.
Wskazówka: Jeśli chcesz uniknąć smażenia, po nadzianiu placków tortilli możesz je umieścić na blasze i wstawić na ok. 15 minut do gorącego piekarnika.
Jak zrobić domową tortillę?
Jeśli nie macie w swoich zapasach gotowych placków tortilli, możecie się pokusić o ich własnoręczne przygotowanie. Wystarczy, że z 2 szklanek mąki pszennej, 1/2 szklanki ciepłej wody, 2 łyżek oleju i 1/2 łyżeczki soli zagnieciecie elastyczne ciasto. Odstawcie je pod przykryciem na 20 minut, a potem podzielcie na 6 kulek i każdą rozwałkujcie na cienki placek. Każdy placek smażcie na suchej, dobrze rozgrzanej patelni po 1-2 minuty z każdej strony.
Czytaj też:
Jajka i parę dodatków zamieniam w wyborną kolację na ciepło. Przyrządzam ją na patelniCzytaj też:
Zamiast kanapek robię na kolację pożywną zapiekankę. Mało pracy, a wszyscy zjadają ze smakiem