Wszystko wrzucam na jedną patelnię. Ten genialny, pożywny obiad robię bez wysiłku

Wszystko wrzucam na jedną patelnię. Ten genialny, pożywny obiad robię bez wysiłku

Dodano: 
Danie z makaronem
Danie z makaronem Źródło: Shutterstock / Ezume Images
Szybkie dania to mój sposób na pożywny, wartościowy posiłek, ale też na chwilę czasu dla siebie. Dlatego przyrządzam je nie tylko wtedy, gdy się spieszę, ale też wtedy, gdy chcę odpocząć. Taki obiad robię bowiem na jednej patelni i w 20 minut.

Są dania obiadowe, które mają same zalety. Robi się je szybko, z prostych i tanich składników i doskonale smakują. Na dodatek da się je zrobić w jednym naczyniu, dzięki czemu po obiedzie nie ma dużo sprzątania. Oto jedno z takich dań, bazujące na makaronie. Moja rodzina je uwielbia.

Jak przygotować makaron do dania z patelni?

Do tego dania z patelni najlepiej użyć grubszego makaronu, np. świderki, rurki. Makaron należy wcześniej ugotować al dente. Można to zrobić w garnku, ale ja używam do tego celu patelni. Tej samej, na której potem przyrządzam sos. Dzięki temu po obiedzie nie mam dużo zmywania. Stosuję dość głęboką patelnię, która sprawdza się równie dobrze, jak garnek. Łatwo też potem wymieszać na niej makaron z sosem.

Jak zrobić pożywne danie z makaronu?

To pożywne danie obiadowe robię na bazie makaronu. Jednak bardzo ważnym jego składnikiem jest też mięso. Jest to mięso mielone i doprawione, które pochodzi z białej kiełbasy. Wyjmuję je tylko z osłonki, rozdrabniam i rumienię na patelni. Przekładam je na talerz, a na patelni podsmażam warzywa. Gdy sos się zredukuje, dorzucam do niego podsmażone mięso i makaron. Całość jeszcze chwilę podgrzewam. Po doprawieniu nakładam potrawę na talerze i posypuję startym serem.

Przepis: Obiad z patelni

Pożywny makaron z patelni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
690 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g grubszego makaronu
  • 250 g białej, surowej kiełbasy
  • 150 g jarmużu
  • 6-8 suszonych pomidorów w oliwie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 50 g masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • szczypta płatków chili
  • starty parmezan do posypania
  • 1/2 puszki białej fasoli
  • 1/2 szklanki mrożonego groszku

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronuNa głębokiej patelni zagotuj sporą ilość wody. Posól ją, wsyp makaron i gotuj go, aż nieco zmięknie, ale pozostanie lekko twardawy. Przelej go na durszlak, odcedź.
  2. Przygotowanie sosuKiełbasę wyjmij z osłonki, podsmaż na oliwie na średnim ogniu, rozdrabniając na kawałki. Gdy się zrumieni, odłóż na talerz. Na tej samej patelni rozpuść masło, dodaj czosnek i smaż minutę. Wlej białe wino, zagotuj i zredukuj o 1/3. Dodaj groszek, pokrojone, suszone pomidory i jarmuż, duś ok. 3–4 minuty. Dodaj odsączoną fasolkę, podgrzej.
  3. Łączenie składnikówDo sosu wrzuć podsmażoną kiełbasę i ugotowany makaron. Wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i ewentualnie płatkami chili. Danie podawaj gorące, posypane startym parmezanem.

Inna wersja makaronu z patelni

Ten pożywny makaron z patelni możecie też przygotować z tradycyjnym, mielonym mięsem. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że takie surowe mięso wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej. Możecie tu wykorzystać mięso wieprzowe, wieprzowo-wołowe albo drobiowe. To ostatnie najszybciej jest gotowe. Mięso należy też odpowiednio doprawić, by potrawa wyszła pełna smaku i aromatu.

Czytaj też:
Zamiast kanapek robię na kolację pożywną zapiekankę. Mało pracy, a wszyscy zjadają ze smakiem
Czytaj też:
Gdy tylko pojawia się dynia, robię tę zapiekankę z kurczakiem i makaronem. Kremowy sos i ser robią furorę