Te rogaliki z 3 składników robię przed pracą. W 20 minut mam chrupiącą przekąskę jak z cukierni

Te rogaliki z 3 składników robię przed pracą. W 20 minut mam chrupiącą przekąskę jak z cukierni

Dodano: 
Karmelowe rogaliki z ciasta francuskiego
Karmelowe rogaliki z ciasta francuskiego Źródło: Shutterstock / HungryCat
Te szybkie rogaliki to przekąska, której smak uzależnia! Są pyszne, chrupiące i idealnie słodkie. A do tego gotowe ekspresowo i smakują każdemu. Zapraszam po przepis z 3 składników.

Szukasz pomysłu na szybki, smaczny i chrupiący deser do kawy lub przekąskę na drugie śniadanie, którą przygotujesz w kilka minut? Ja robię tak. Rano włączam piekarnik i od razu szykuję rogaliki z ciasta francuskiego, które zawsze mam w lodówce. Zrobienie ich zajmuje mi chwilę, a gdy się ubieram i szykuję do pracy, piekarnik robi swoje. Po 20 minutach mam pachnącą, chrupiącą przekąskę, która smakuje jak z najlepszej cukierni.

Jak przygotować karmelowe rogaliki z ciasta francuskiego?

Karmelowe rogaliki z ciasta francuskiego są banalnie proste i szybkie w przygotowaniu. Zimny płat ciasta francuskiego kroję na 6 trójkątów i nadziewam krówkami o naturalnym składzie (każdy rogalik nadziewam dwiema krówkami o standardowej wielkości). Krówki układam wzdłuż podstawy trójkąta z ciasta i zwijam w kierunku wierzchołka, formując rogaliki. Następnie smaruję je roztrzepanym jajkiem i wstawiam do piekarnika.

Przepis: Karmelowe rogaliki z ciasta francuskiego

To genialna słodka przekąska na szybko.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
418 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g gotowego ciasta francuskiego (1 opakowanie XXL)
  • 12 krówek

Do posmarowania rogalików przed pieczeniem:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaRozwiń płat ciasta francuskiego i pokrój na 6 trójkątów.
  2. Nadziewanie i formowanie rogalikówBlisko podstawy każdego trójkąta ułóż po dwie krówki. Zwiń ciasto i uformuj rogaliki.
  3. PieczeniePrzełóż rogaliki na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z wyposażenia piekarnika. Zachowaj odstępy, bo rogaliki urosną. Posmaruj ciasto roztrzepanym jajkiem i piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut – gotowe rogaliki są złociste i chrupiące. Wskazówka: posmarowane jajkiem rogaliki możesz posypać gruboziarnistą solą, która świetnie komponuje się ze słodkim smakiem krówek oraz startą na tarce czekoladą np. karmelową.

Karmelowe rogaliki z ciasta francuskiego podaję do kawy i herbaty oraz jako przekąskę na drugie śniadanie i podwieczorek. Przed podaniem możesz oprószyć słodką przekąskę cukrem pudrem.

Inne wersje nadzienia do ekspresowych rogalików z ciasta francuskiego

Na nadzienie do słodkich rogalików doskonale nadaje się również m.in.:

  • kajmak w puszce – do dyspozycji masz kajmak o naturalnym smaku oraz z różnymi dodatkami (np. kakao),
  • mleczna, gorzka, biała i karmelowa czekolada – czekoladę przed nadziewaniem rogalików możesz połamać na kostki lub posiekać,
  • masło orzechowe,
  • krem lub pasta pistacjowa,
  • krem czekoladowy,
  • masa makowa,
  • marcepan,
  • dżem, marmolada, konfitura,
  • smażone jabłka z cynamonem,
  • serek waniliowy lub dosmaczony miodem/cukrem i wanilią twaróg,
  • gęsty budyń.

Na co warto zwrócić uwagę, kupując gotowe ciasto francuskie?

Gotowe ciasto francuskie jest dostępne niemal w każdym sklepie spożywczym. Do wyboru mamy ciasto schłodzone, które jest od razu gotowe do użycia oraz ciasto mrożone, które trzeba rozmrozić przed pieczeniem. Zarówno schłodzone, jak i mrożone ciasto francuskie to dobry wybór, o ile sprawdzisz wcześniej skład. Im krótszy skład produktów gotowych, tym lepiej dla zdrowia. Krótki, naturalny skład ma również wpływ na smak i konsystencję wypieków z gotowego ciasta francuskiego. Jeżeli produkt zawiera jedynie mąkę pszenną, masło, sól i wodę, to będzie idealny na słodkie i słone wypieki. Ciasto francuskie, które zawiera utwardzane tłuszcze roślinne, różnego rodzaju dodatki do żywności (np. konserwanty, aromaty), często wychodzi zbite i ma nieprzyjemny, chemiczny posmak.

Czytaj też:
Te muffinki z czekoladą to hit w moim domu. Szybkie do zrobienia, jeszcze szybciej znikają
Czytaj też:
Z tych 5 składników robię szybkie kruche ciasteczka. Prościej i zdrowiej się nie da