Przygotowanie podstawowej wersji omletu jest bardzo proste. Wystarczy rozkłócić jajka i usmażyć je na patelni w formie grubego placka. Jeśli zdecydujecie się usmażyć omlet z dodatkami, pracy jest niewiele więcej. Składniki warto podsmażyć, by zmiękły i „puściły” aromat. Taka potrawa idealnie nadaje się na kolację. Jest ciepła i świetnie syci.
Jak przygotować jajka na omlet?
Podstawą omletu są jajka. W zależności od tego, jaki rodzaj omletu chcemy usmażyć, tak musimy przygotować jajka. Jeśli chcemy zrobić omlet naturalny, jajka należy wybić do miseczki i energicznie rozkłócić je widelcem lub rózgą z dodatkiem szczypty soli i pieprzu. Gdy zaś chcecie, by omlet był grubszy i bardziej puszysty, ubijcie najpierw pianę z białek, a potem wymieszajcie ją z żółtkami. Tak przygotowany omlet przypomina nieco biszkopt z patelni i nazywa się biszkoptowym.
Jak zrobić pożywny omlet na boczku?
Dziś mam dla was pomysł na omlet, który doskonale sprawdzi się na kolację. Jest pożywny i pełen smaku, bo dorzucam do niego kilka składników. Co ciekawe, smażę go na plasterkach wędzonego boczku, który zamienia całość w sycące, aromatyczne danie.
Pozostałe dodatki do omletu to cukinia, pieczarki i cebula. Najpierw podsmażam na patelni trochę pokrojonego, wędzonego boczku i cebulkę. Potem dokładam pieczarki, a gdy zmiękną, dorzucam kawałki cukinii. Przestudzone składniki dodaję do masy jajecznej, którą smażę potem na patelni z plasterkami zrumienionego boczku. Ta potrawa wygląda apetycznie, a smakuje doskonale.
Przepis: Omlet na wędzonym boczku
Pożywny, aromatyczny omlet z dodatkiem boczku, pieczarek, cebuli i cukinii
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 465 w każdej porcji
Składniki
- 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
- 1/2 cebuli
- 3-4 pieczarki
- 1/2 niedużej cukinii
- 4 jajka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Podsmażanie składników2-3 plasterki boczku pokrój w paski, wrzuć na zimną patelnię. Podgrzewaj, aż boczek się zrumieni i wytopi się z niego większość tłuszczu. Dodaj posiekaną cebulę i smaż na średnim ogniu, aż zmięknie. Dodaj pokrojone pieczarki, przesmaż. Dodaj pokrojoną cukinię, całość smaż na średnim ogniu, aż składniki nieco zmiękną. Przełóż je na talerz, wystudź.
- Smażenie omletuJajka wybij do miseczki, rozmieszaj rózgą z solą i pieprzem, połącz z podsmażonymi składnikami. Na patelnię połóż plasterki boczku, lekko zrumień je z jednej strony, obróć na drugą. Na patelnię z boczkiem wylej masę jajeczną, przykryj. Omlet smaż na średnim ogniu, aż masa jajeczna się zetnie.
Jak podać pożywny omlet?
Pożywny omlet smażę zwykle na niedużej patelni i dzielę go na dwie porcje. Także dla mojej czteroosobowej rodziny smażę dwa takie omlety. Zwykle podaję do nich lekką sałatkę z sałaty, pomidorków i mozzarelli. To jedna z najlepszych kolacji, jaką serwuję rodzinie.
Czytaj też:
Zamiast kanapek robię na kolację pożywną zapiekankę. Mało pracy, a wszyscy zjadają ze smakiemCzytaj też:
Mieszam cztery składniki i mam pyszną, lekką sałatkę. Podaję na kolację lub przekąskę