W tygodniu rzadko mam czas na gotowanie zup. Jednak ponieważ moja rodzina je uwielbia, czasem przyrządzam jakąś na szybko. Jest to zazwyczaj zupa-krem – prosta, tania i bardzo smaczna. Do najbardziej lubianych w moim domu należy zupa-krem z pora. Odkąd zaczęłam dokładać do niej jeden dodatek, znika wkrótce po przygotowaniu.
Jak przygotować por do zupy-krem?
Por to warzywo, które nie wymaga jako takiego obierania, tylko dokładnego oczyszczenia. Przede wszystkim trzeba z niego usunąć obeschnięte wierzchnie liście. Potem odkroić białą, zwartą część od tej luźniejszej zielonej, czyli liści. Zwarta część nie wymaga doczyszczania, tak, jak zielona. Tę drugą warto przekroić wzdłuż na połowę i pod bieżącą, zimną wodą wypłukać z niej piasek. Osączony por zielony i jego biała część nadają się już do pokrojenia w talarki.
Jak zrobić sycącą zupę-krem z pora?
Przygotowując zupę-krem z pora, jego białą część zwykle podsmażam na maśle. Dzięki temu zupa nabiera silniejszego aromatu i lepszego smaku. By całość była gęsta i kremowa, dokładam też 1-2 pokrojone ziemniaki. Pożywności i niepowtarzalnej aksamitności tej zupie dodaje serek topiony. Dokładam go do zblendowanej zupy i podgrzewam, aż się roztopi i połączy z całością.
Przepis: Aksamitna zupa-krem z pora
Zupa-krem z pora z dodatkiem serka topionego
- Kategoria
- Zupa
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 2 pory
- 1 łyżka masła lub oleju
- 2 średnie ziemniaki
- 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
- 100 g serka topionego
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówPory oczyść z wierzchnich liści, przekrój wzdłuż na połowę, wypłucz, pokrój w półplasterki. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę.
- Smażenie i gotowanieW garnku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pory i smaż na małym ogniu ok. 5 minut, aż zmiękną. Dodaj ziemniaki, zalej bulionem i gotuj ok. 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Całość zblenduj na gładką masę.
- Wykańczanie zupyDo zupy-krem wrzuć serek topiony, mieszaj, aż się rozpuści. Zupę dopraw do smaku gałką, solą i pieprzem.
Jak podać zupę-krem z pora?
Zupa-krem z pora najlepiej smakuje podana z chrupiącymi dodatkami. U mnie są to zwykle mini grzanki usmażone na patelni z odrobiną oleju. Można je też podsuszyć w piekarniku, a będą mniej kaloryczne. Zamiast małych grzanek, do tej zupy możecie również przygotować jedną, dużą grzankę z kromki bułki. Dobrze też będzie tu pasował groszek ptysiowy. Jeśli ktoś chce, do znajdującej się na talerzu zupy może dodać łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Doda potrawie lekko kwaśnej nuty smakowej i apetycznego wyglądu.
Czytaj też:
Z kukurydzy robię zupę tak kremową, że każdy pyta o mój patentCzytaj też:
Sekretny składnik mojej żony sprawia, że rosół to petarda. Zrób raz, a do starych przepisów nie wrócisz