Kanapki, jajecznica, tosty i parówki. To zwykle jemy w tygodniu na szybkie śniadanie. W weekend jest czas na przygotowanie czegoś innego, co zje się ze smakiem. Proponuję wam słodką, chrupiącą zapiekankę. Jej przygotowanie nie jest ani pracochłonne, ani czasochłonne i każdy sobie z nim poradzi.
Z czego zrobić słodką zapiekankę śniadaniową?
Słodką zapiekankę śniadaniową robię z pieczywa, a dokładniej z chałki. Można też jednak sięgnąć po bułeczki czy brioche. Najlepiej sprawdzi się tu lekko czerstwe pieczywo, bo po zalaniu masą jajeczno-mleczną pęcznieje, ale nie rozmięka zbyt mocno. Dzięki temu po upieczeniu powierzchnia zapiekanki jest przyjemnie chrupiąca.
Z myślą o śniadaniu można również przygotować zapiekankę z kaszy jaglanej albo ryżu i owoców. Będzie lekka, pożywna i pełna smaku. O tej porze roku warto do niej dodać kawałki jabłek, śliwek czy gruszek.
Jak zrobić słodką, chrupiącą zapiekankę?
Podstawą mojej słodkiej zapiekanki śniadaniowej jest chałka oraz masa jajeczno-mleczna. Wierzch przed zapieczeniem posypuję słodką kruszonką. Robię ją nie tylko z mąki, cukru i masła, dorzucam też orzechy i cynamon. Dzięki tym dodatkom po upieczeniu całość jest chrupiąca, aromatyczna i pełna smaku.
Przepis: Zapiekanka z chałki
Słodka zapiekanka śniadaniowa z chrupiącym wierzchem
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 470 w każdej porcji
Składniki
- 1 chałka (ok. 500 g)
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mleka
- ½ szklanki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
Na kruszonkę:
- ½ szklanki mąki pszennej
- 70 g zimnego masła
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ szklanki orzechów włoskich
Sposób przygotowania
- Przygotowanie pieczywaChałkę pokrój na kromki, a potem w kostkę. Formę żaroodporną wysmaruj masłem, przesyp do niej chałkę. Jajka, mleko, cukier, cynamon, wanilię i szczyptę soli umieść w misce, roztrzep rózgą lub widelcem. Masą polej pieczywo, przemieszaj, odstaw na 30 minut.
- Przygotowanie kruszonkiDo mąki dodaj kawałki schłodzonego masła, cukier i cynamon. Składniki rozetrzyj w palcach, by powstała grudkowata kruszonka. Wymieszaj ją z posiekanymi orzechami. Kruszonką posyp wierzch zapiekanki.
- PieczenieNaczynie z chałką wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Całość piecz ok. 40 minut, aż masa jajeczna się zetnie, a wierzch zapiekanki będzie chrupiący i złocisty.
Jak podać słodką zapiekankę?
Tę słodką, śniadaniową zapiekankę najlepiej podać, gdy jest jeszcze ciepła. Warto postawić ją na stole w formie, tak by każdy nakładał sobie tyle, ile chce. Przed podaniem zapiekankę można polać miodem czy syropem klonowym albo udekorować owocami lub bitą śmietaną. Można też podać ją z łyżką gęstego, naturalnego jogurtu. Kwaskowe przełamanie smaku jest tu bardzo pożądane. Jeśli chcecie, zapiekankę przed podaniem możecie posypać jedynie cukrem pudrem. Często jednak nie jest to konieczne, bo zapiekanka ma słodkie wykończenie.
Czytaj też:
Rano zamiast kawy budzi mnie ten koktajl. Sekretny trik sprawia, że smakuje jak z kawiarniCzytaj też:
Do twarożku ziarnistego dodaję dwa składniki. To proste, pożywne śniadanie, aż chce się zjeść