Gotowane ziemniaki zamieniam w pyszny placek. Parę dodatków i mam obiad z patelni

Gotowane ziemniaki zamieniam w pyszny placek. Parę dodatków i mam obiad z patelni

Dodano: 
Placek ziemniaczany
Placek ziemniaczany Źródło: Shutterstock / Anastasiia Kulikovska
Jeśli nie macie obiadu na dzisiaj, możecie przygotować ten pyszny, pożywny placek. Zwłaszcza gdy zostały wam gotowane ziemniaki z wczorajszego obiadu. Tę potrawę robi się szybko, a jest wielką konkurencją dla klasycznych placków ziemniaczanych.

Bardzo lubię, gdy zostaną mi gotowane ziemniaki z obiadu. Wtedy wykorzystuję je następnego dnia, do przygotowania kolejnego dania. A, że ziemniaki są już ugotowane, taką potrawę robi się raz-dwa. Tak jest na przykład z plackiem ziemniaczanym. By go przygotować, wytłuczone ziemniaki wystarczy wymieszać z kilkoma dodatkami i usmażyć.

Jak przygotować ziemniaki na placek?

Ten placek ziemniaczany, w odróżnieniu od tradycyjnych placków, robi się z gotowanych ziemniaków. Wcześniej należy je wytłuc, by w masie nie było ziemniaczanych grudek. Najłatwiej zrobić to, gdy ziemniaki są jeszcze ciepłe. Jeśli jednak nie rozgnietliście ich od razu po ugotowaniu, możecie je teraz podgrzać, np. w kuchence mikrofalowej, a potem przepuścić przez praskę. Po przestudzeniu wystarczy połączyć ziemniaki z kilkoma dodatkami.

Jak zrobić placek ziemniaczany z patelni?

Ten pożywny placek ziemniaczany z patelni robi się ekspresowo. Rozgniecione ziemniaki wystarczy wymieszać tylko z jajkiem i odrobiną mąki. Ważnymi, smakowymi dodatkami są też podsmażona cebulka oraz posiekany, świeży koperek. Masę doprawiam solą i pieprzem i już można ją smażyć.

Przepis: Placek ziemniaczany

Placek z gotowanych ziemniaków smażony na patelni

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
265 w każdej porcji

Składniki

  • 600 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki posiekanego świeżego koperku
  • sól, pieprz
  • olej lub masło klarowane do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówUgotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę lub dobrze wytłucz, wystudź. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na 1-2 łyżkach oleju, przestudź.
  2. Mieszanie masyDo ziemniaków dodaj mąkę, jajko, trochę soli i pieprzu. Masę wymieszaj, połącz z cebulką i koperkiem.
  3. SmażenieNa średniej wielkości patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przełóż na nią masę ziemniaczaną, równomiernie ją rozprowadź. Placek smaż na średnim ogniu po 5-6 minut z każdej strony.

Wskazówka: Jeśli chcecie, by placek ziemniaczany był jeszcze bardziej pożywny, możecie go wzbogacić w proste dodatki. Dobrze sprawdzą się np.: podsmażony, wędzony boczek, kiełbasa czy szynka, starty na dużych oczkach żółty ser, pokrojona papryka.

Jak podać placek ziemniaczany?

Placek ziemniaczany można podać, jako samodzielne danie obiadowe lub pożywną kolację. Dobrze będzie smakował w zestawie z gęstą, kwaśną śmietaną czy sosem jogurtowo-czosnkowym. Można go również zaserwować, jako dodatek do gulaszu, duszonego mięsa, sosu pieczarkowego albo z grzybów leśnych.

Czytaj też:
Kopytka z tym składnikiem wychodzą o wiele lepsze. Są miękkie dokładnie tak, jak lubię
Czytaj też:
Pół blaszki znika, zanim zdąży wystygnąć. Tradycyjny kartoflak ze Śląska nie ma konkurencji