Kopytka z tym składnikiem wychodzą o wiele lepsze. Są miękkie dokładnie tak, jak lubię

Kopytka z tym składnikiem wychodzą o wiele lepsze. Są miękkie dokładnie tak, jak lubię

Dodano: 
Kopytka
Kopytka Źródło: Shutterstock / Fotokon
Kopytka to kluski, które szykuję najczęściej. Moja rodzina je uwielbia, a mnie często zostaje trochę ziemniaków z obiadu. Raz-dwa zamieniam je więc w pyszny dodatek do obiadu. Zagniatam tylko proste ciasto i kroję je na kawałki.

Podstawą kopytek są gotowane ziemniaki. Można je ugotować specjalnie na tę potrawę albo wykorzystać ziemniaki, które zostały z poprzedniego obiadu. Ja zwykle stosuję tę drugą wersję. Ma tę zaletę, że ziemniaki są już zimne, gotowe do wymieszania i zagniecenia z innymi dodatkami.

Z jakich składników robi się ciasto na kopytka?

Ciasto na kopytka robi się z gotowanych ziemniaków. Najlepsze są te, które zawierają dużo skrobi, bo kopytka ładnie się trzymają i mają doskonały smak. By zamienić je w ciasto, wystarczy dodać mąkę pszenną i jajko. Niektórzy dodają też trochę skrobi ziemniaczanej, ale warto wiedzieć, że wtedy kluski wyjdą twardsze. Do ciasta dodaje się też szczyptę soli i ewentualnie gałki muszkatołowej.

Jak zrobić miękkie kopytka?

Smaczne kopytka powinny charakteryzować się zwięzłością i delikatnością. Nie powinny być zbyt twarde. To dlatego zmieniam nieco klasyczną recepturę i zamiast całego jajka, dodaję do ciasta samo żółtko, a w zasadzie dwa żółtka. Wszystko oczywiście zależy od proporcji, ale na moją rodzinę szykuję kluski z ok. 500 g gotowanych ziemniaków. Z tak przygotowanego ciasta kluski wychodzą miękkie i apetycznie żółciutkie.

Przepis: Kopytka z żółtkami

Delikatne, miękkie kluski z gotowanych ziemniaków

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
255 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZiemniaki przepuść przez praskę lub wytłucz tłuczkiem. Dodaj do nich mąkę, żółtka i szczyptę soli. Składniki wymieszaj, szybko zagnieć z nich jednolite ciasto.
  2. Formowanie i gotowanieCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, lekko go spłaszcz, pokrój na kawałki. Kluski wrzuć na osolony wrzątek, gotuj ok. 2 minuty, licząc od momentu, jak wypłyną na powierzchnię.

Wskazówka: Ciasta na kopytka nie należy zbyt długo wyrabiać. To powoduje bowiem rozrzedzenie ziemniaków i konieczność dodania większej ilości mąki. Przez nią kopytka mogą wyjść zbyt twarde i niezbyt smaczne.

Jak podać kopytka?

Kopytka to doskonały dodatek do dań obiadowych. Można je podać zamiast gotowanych ziemniaków np. do duszonych mięs, gulaszu czy różnych dań z sosami. Dobrze też jednak sprawdzą się, jako samodzielne danie. Wystarczy okrasić je cebulką podsmażoną z kiełbasą czy tartą bułką zrumienioną na maśle.

Czytaj też:
Znalazłam w zeszycie mamy stary trik na leniwe. Teraz zawsze są jedwabiste i rozpływają się w ustach
Czytaj też:
Te delikatne mini kopytka często serwuję do obiadu. Chwila we wrzątku i gotowe