Marchewkowe babeczki pokrywam wyjątkowym kremem. To murowany hit tej jesieni

Marchewkowe babeczki pokrywam wyjątkowym kremem. To murowany hit tej jesieni

Dodano: 
Babeczki marchewkowe
Babeczki marchewkowe Źródło: Shutterstock / Ingrid Balabanova
Pachnące cynamonem, wilgotne i pełne orzechów babeczki, które zawsze poprawiają nastrój. Idealne do kawy, herbaty albo jako słodka niespodzianka dla bliskich.

Pierwszy raz spróbowałem ich u znajomej na jesiennym spotkaniu, gdy na stole pachniało korzennymi przyprawami i świeżo parzoną kawą. Niepozorne babeczki z marchewką zaskoczyły mnie swoją wilgotnością i tym, jak cudownie chrupały w nich orzechy. Do dziś mam wrażenie, że właśnie to spotkanie sprawiło, że zacząłem piec częściej i chętniej. Babeczki są nieskomplikowane, a dzięki dekoracji serkiem i czekoladą wyglądają bardzo efektownie.

Jak zrobić marchewkowe babeczki?

Do babeczek najlepiej wybierać młodą, soczystą marchew, którą łatwo zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Dzięki temu ciasto będzie wilgotne i aromatyczne. Zamiast cukru trzcinowego można użyć ksylitolu, a orzechy pekan z powodzeniem zastąpić włoskimi lub laskowymi. Jeśli zależy Ci na bardziej korzennym aromacie, warto wzbogacić cynamon o szczyptę imbiru albo gałki muszkatołowej.

Czekoladę najlepiej rozpuścić w kąpieli wodnej, wtedy polewa będzie gładka i lśniąca. Babeczki można przechowywać w lodówce, a krem nakładać tuż przed podaniem, by zachowały świeżość i odpowiednią konsystencję. Tak przygotowane wypieki świetnie sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i przy wyjątkowych okazjach.

Przepis: Marchewkowe babeczki z orzechami pekan

Miękkie, aromatyczne babeczki z dodatkiem marchewki i orzechów pekan, udekorowane kremem i polewą czekoladową.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
198 w każdej porcji

Składniki

Na babeczki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 150 g drobno startej marchewki
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju roślinnego
  • 80 g orzechów pekan, posiekanych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Na krem:

  • 150 g serka śmietankowego
  • 50 g masła w temperaturze pokojowej
  • 80 g cukru pudru
  • 50 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaWymieszaj suche składniki z marchewką i orzechami. W osobnej misce połącz jajka z olejem i cukrem, następnie połącz obie masy i dokładnie wymieszaj. Przełóż do foremek na muffiny.
  2. PieczeniePiecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut. Wyjmij i odstaw do całkowitego wystudzenia.
  3. Przygotowanie kremu i dekoracjaUtrzyj masło z cukrem pudrem i serkiem na gładki krem. Udekoruj babeczki, a na koniec polej roztopioną czekoladą.

Czym można udekorować babeczki?

Dekorowanie babeczek to nie tylko sposób na podkreślenie ich smaku, ale też okazja do wyrażenia kreatywności. Odpowiednio dobrane dodatki mogą nadać im wyjątkowy charakter i zachwycić gości. Oto kilka propozycji:

  • Maliny – świeże, soczyste i lekko kwaskowe, idealnie kontrastują ze słodkim kremem. Można je ułożyć pojedynczo lub w małych grupach na wierzchu.
  • Śliwki – najlepiej sprawdzają się w wersji karmelizowanej lub suszonej. Dodają głębi smaku i pasują do korzennych wypieków z cynamonem czy imbirem.
  • Posypka cukrowa – kolorowe drobinki, perełki lub gwiazdki to szybki sposób na efektowną dekorację. Świetnie komponują się z kremem maślanym lub lukrem.
  • Wiórki kokosowe – delikatne, lekko chrupiące, dodają egzotycznego aromatu. Można je prażyć dla intensywniejszego smaku i złocistego koloru.

Czytaj też:
Te kruche babeczki nie mają sobie równych. To zasługa prostego, aromatycznego kremu
Czytaj też:
Do masy na czekoladowe babeczki dorzucam zdrowe produkty. To szybka przekąska na deser i do szkoły