Kusi kolorami, jest lekka i zdrowa. Tę chrupiącą surówkę z kapusty często robię do obiadu

Kusi kolorami, jest lekka i zdrowa. Tę chrupiącą surówkę z kapusty często robię do obiadu

Dodano: 
Surówka z kapusty
Surówka z kapusty Źródło: Shutterstock / Sea Wave
Surówka to obowiązkowy element obiadu. Zwłaszcza że dodaje mu apetycznego wyglądu i walorów zdrowotnych. Tę prostą surówkę z białej kapusty robi się naprawdę szybko. Wystarczy pokroić 4-5 składników i dodać sos.

O tej porze roku trudno mówić o młodej kapuście. Jednak wciąż pozostaje ona delikatna, soczysta i bardzo smaczna. Aż się prosi, by przygotować z niej zdrowy dodatek do obiadu. By zachwycał też wyglądem i smakiem, warto połączyć ją z kolorowymi warzywami. Przyznajcie sami, że skusilibyście się na taką surówkę.

Wartość odżywcza białej kapusty

Biała kapusta to warzywo smaczne i zdrowe. Jest niskokaloryczne, bo 100 g dostarcza tylko ok. 25 kcal. Słynie też z dużej zawartości witaminy C, K i witamin z grupy B. Poza tym dostarcza sporo potasu, wapnia, magnezu, siarki i błonnika. Sok z kapusty doskonale wpływa na układ pokarmowy, a całe warzywo podnosi odporność.

Jak zrobić apetyczną surówkę z białej kapusty?

Moja surówka z białej kapusty jest nie tylko apetyczna i chrupiąca, ale również bardzo smaczna. To zasługa kolorowych dodatków, które do niej dorzucam. Są to warzywa oraz zielenina. Ja postawiłam na świeży ogórek, czerwoną paprykę i kukurydzę, które mają wyraziste kolory. Dorzuciłam też do niej posiekaną natkę pietruszki. Wprowadziła do surówki świeżość i delikatność. Sos do tej surówki jest bardzo lekki, bo bazuje na oliwie z oliwek.

Wskazówka: Jeśli lubicie chrupiące surówki, podajcie ją od razu po wymieszaniu z sosem. Gdy zaś wolicie, gdy warzywa są delikatniejsze, wstawcie surówkę na pół godziny do lodówki. W tym czasie jej składniki dobrze się poprzenikają.

Przepis: Kolorowa surówka z kapusty

Surówka z białej kapusty z dodatkiem chrupiących warzyw

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
145 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 średniej kapusty
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • natka pietruszki
  • 3-4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie warzywWarzywa oczyść. Kapustę dość drobno poszatkuj. Ogórek pokrój w plasterki, a potem w paski. Paprykę pokrój w paseczki, kukurydzę odsącz, natkę posiekaj.
  2. Łączenie składnikówRozdrobnione składniki umieść w salaterce, wymieszaj. Z pozostałych składników przygotuj lekki sos, polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.

Do czego pasuje surówka z białej kapusty?

Surówka z białej kapusty jest dosyć uniwersalna, bo dobrze harmonizuje z wieloma daniami. Można ją zaserwować do kotletów mielonych, schabowych i pieczonego kurczaka. Dobrze też będzie pasowała do ryby smażonej lub pieczonej, a także dań z grilla, potraw serwowanych z ziemniakami lub kaszą.

Czytaj też:
Ta chrupiąca surówka zachwyca kolorami i smakiem. Zrobisz ją w 10 minut
Czytaj też:
Ta soczysta surówka to klasyk z PRL. Lata lecą, a nic nie potrafi pokonać tego połączenia