To naleśniki na piwie bezalkoholowym typu radler, czyli napoju o smaku cytrynowym lub limonkowym. Efekt jest zaskakująco pyszny: gotowe naleśniki są delikatnie słodkie i mają przyjemny, cytrusowy posmak. Jednocześnie ciasto jest puszyste i elastyczne.
Jak zrobić słodkie naleśniki na piwie?
Ciasto naleśnikowe z piwem nie jest niczym nowym: to popularny sposób na to, aby podkręcić smak naleśników. Najczęściej jednak dodaje się tradycyjne piwo do naleśników wytrawnych. Szkoły są różne: jedni dają je zamiast mleka, inni zastępują piwem wodę.
Ja postanowiłam wykorzystać ten patent do słodkich naleśników, dlatego sięgnęłam po bezalkoholowe piwo typu radler o smaku cytrynowym (ale świetnie pasuje też limonkowe czy grapefruitowe). Dodałam piwo do ciasta zamiast wody. Nie chciałam rezygnować z mleka, ponieważ ono sprawia, że naleśniki są delikatne, a ciasto po usmażeniu ma odpowiednią konsystencję.
Do ciasta zawsze dodaję odrobinę oleju. Jeśli masz dobrą patelnię, takie naleśniki można smażyć już bez dodatkowego tłuszczu (patelnia powinna być dobrze rozgrzana).
Przepis: Naleśniki na piwie
Pyszne naleśniki z cytrusową nutą.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 308 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki
- 250 ml mleka
- 250 ml radlera
- 3 jajka
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- szczypta soli
Sposób przygotowania
- Robienie ciastaWymieszaj dokładnie wszystkie składniki na ciasto i odstaw ciasto na 20-30 minut.
- Smażenie naleśnikówNaleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron. W razie potrzeby możesz lekko natłuścić patelnię.
Z czym jeść naleśniki na piwie?
Naleśniki na piwie z tego przepisu możesz podawać z dowolnym, słodkim farszem. Ja najbardziej lubię je w dwóch wersjach: albo z serem (dodaje do twarogu gęsty jogurt, miód i obowiązkowo odrobinę skórki otartej z cytryny) albo z jabłkami (przesmażam pokrojone jabłka na patelni z masłem, miodem i cynamonem).
Oczywiście to nie są jedyne opcje i zachęcam do tworzenia własnych, słodkim kompozycji. Takie naleśniki możesz te podawać z ulubionym dżemem czy konfiturą, albo z popularnym kremem czekoladowo-orzechowym. Słodkie naleśniki to danie bardzo uniwersalne: mogą być śniadaniem, obiadem, kolacją oraz deserem. Tu wszystko jest dozwolone.
Czytaj też:
Śliwki do słoika robię z jednym zaskakującym dodatkiem. Medal dla osoby, która to wymyśliła!Czytaj też:
Miksuję kilka składników i dorzucam owoce. To idealne, szybkie ciasto na co dzień