To danie pyszne, lekkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Przywodzi na myśl greckie wakacje i pełne aromatów ziół mięso przygotowane na ruszcie. To piersi z kurczaka bez panierki. Idealne na letni obiad.
Jak usmażyć piersi z kurczaka bez panierki?
W domu możesz usmażyć filety z kurczaka na patelni, idealnie jeśli to patelnia grillowa (uzyskasz charakterystyczne prążki), ale nie jest to konieczne. Takie filety drobiowe można też przyrządzać na grillu.
Ważne, aby nie przesuszyć mięsa. Cieniutkie płaty nie potrzebują wiele czasu. Po przewróceniu ich na drugą stronę, polewaj mięso tłuszczem zbieranym z patelni. Ten zabieg sprawi, że idealnie się usmażą i zachowają soczystość.
Sekret smaku tego dania to smakowe masło, które kładzie się na gorące masło już po usmażeniu. To masło z dodatkiem czosnku i świeżych, aromatycznych ziół. W przepisie podajemy natkę pietruszki, ale mogą to być też inne zioła, w zależności od tego, jakie smaki lubisz i co masz akurat pod ręką (np. koperek, mięta, bazylia czy oregano).
Przepis: Piersi z kurczaka z patelni
Pomysł na filety drobiowe bez panierki.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Śródziemnomorska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 331 w każdej porcji
Składniki
- 2 filety z piersi kurczaka
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka tymianku
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
dodatkowo na masło smakowe:
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaFilety z kurczaka pokrój w poprzek na cieńsze płaty. Każdy dopraw solą, pieprzem i tymiankiem.
- Robienie masła smakowegoMasło wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną pietruszką, solą i pieprzem.
- Smażenie mięsaRozgrzej oliwę na patelni. Kładź plastry mięsa i smaż, aż zaczną się rumienić. Dodaj na patelnię łyżkę masła, przewróć kawałki kurczaka na drugą stronę i smaż, polewając je tłuszczem z patelni. Gorące przełóż na talerze i na każdy kawałek kładź porcję smakowego masła.
Jak podawać piersi z kurczaka z patelni?
To mięso nie potrzebuje wiele: podaj je np. z chlebkiem pita, sosem tzatziki i ćwiartkami cytryny, których sok idealnie podkręci smak dania. Takie mięso świetnie smakuje także z frytkami czy pieczonymi ziemniakami, sosem jogurtowym i lekką surówką (np. z kapusty pekińskiej, pomidorów i cebuli).
Piersi z kurczaka z patelni z naszego przepisu to też doskonały dodatek do letnich sałatek. Jeśli zostanie ci z obiadu takie mięso, pokrój je na mniejsze kawałki i dorzuć do sałatki, np. z sałaty lodowej, pomidorów, cebuli, ogórków i chrupiących, złocistych grzanek. Koniecznie z dużą ilością dobrej oliwy z oliwek.
Mięso doskonale nadaje się też jako dodatek na sycące kanapki. To idealna opcja na prowiant na weekendową wycieczkę.
Czytaj też:
Łączę mięso z ziemniakami i obiad robi się sam. Gulasz z patelni to mój hitCzytaj też:
Biorę paczkę makaronu i puszkę pomidorów. Aromatyczny i sycący posiłek w 15 minut