Jaka jajecznica jest najsmaczniejsza? Ja i moja rodzina lubimy kremową, wilgotną i taką na wpół ściętą. W uzyskaniu tego efektu pomaga popularny owoc, który świetnie zastępuje też olej i masło. Spróbujcie takiej zmiany, a będziecie pozytywnie zaskoczeni efektem!
Na czym smażyć jajecznicę?
Do smażenia jajecznicy używamy wymiennie dwóch tłuszczów. Są to masło i olej. Pierwsze w przypadku jajecznicy sprawdza się, jak mało gdzie. Jest bowiem wrażliwe na wysoką temperaturę, ale na szczęście jajka są na tyle delikatne, że ścinają się w dość niskiej temperaturze. Tłuszcz ten dodaje też przyjemnego smaku i aromatu. Częstym wyborem jest także olej. Wiele osób zdaje sobie sprawę z faktu, że jest zdrowszy niż masło i właśnie dlatego po niego sięga.
Jednak jajecznicę można smażyć też na innych produktach i w inny sposób. Klasyczny tłuszcz można bowiem zastąpić majonezem, śmietaną, awokado, a nawet... wodą. Z ich dodatkiem potrawa wyjdzie kremowa, lekka, mniej kaloryczna i po prostu zdrowsza. Jeśli zaś chodzi o awokado, to warto dodać, że stanowi ono źródło jednonienasyconych, wartościowych kwasów tłuszczowych, a także witamin E i z grupy B.
Jak zrobić kremową i zdrową jajecznicę?
Ostatnio smaczną, kremową jajecznicę usmażyłam nie na tłuszczu, a na kawałkach owocu. To awokado, które ze względu na smak i użycie zaliczane jest też do warzyw. Owoc obrałam, pokroiłam na kawałki i wrzuciłam na średnio rozgrzaną patelnię. Po podgrzaniu część awokado rozgniotłam widelcem, dzięki czemu jeszcze lepiej imitowało tłuszcz.
Dorzuciłam też kawałki papryki, by potrawa wyglądała jeszcze bardziej apetycznie. Po zalaniu masą jajeczną całość smażyłam kilka minut, cały czas powoli mieszając. Jajecznica wyszła obłędna – i pod względem smaku i konsystencji.
Przepis: Jajecznica z awokado
Zdrowa jajecznica smażona bez dodatku tłuszczu
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 awokado
- kawałek czerwonej papryki
- 4 jajka
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- Krojenie składnikówPołówkę awokado obierz, pozbaw pestki, pokrój w kostkę. Paprykę umyj, oczyść, pokrój w drobną kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
- Podsmażanie składnikówPatelnię średnio rozgrzej. Wsyp na nią awokado i podgrzewaj je na niedużym ogniu, aż owoc nieco zmięknie. Część awokado rozgnieć widelcem, a na patelnię wsyp paprykę. Całość chwilę przesmaż.
- Smażenie jajecznicyJajka wybij do miseczki, dodaj trochę soli i pieprzu, rozkłóć widelcem. Masę jajeczną wylej na patelnię, wymieszaj. Całość podgrzewaj często mieszając, aż jajka odpowiednio się zetną. Jajecznicę posyp natką pietruszki.
Jak podać jajecznicę?
Jajecznicę można podać z chlebem lub na chlebie. Takie kanapki z jajecznicą wyglądają bardzo apetycznie i wygodnie się je zajada. Dobrze też będzie smakować na zrumienionym pieczywie tostowym. Do jajecznicy warto też podać świeże, chrupiące warzywa, np. rzodkiewki, paprykę.
Czytaj też:
Kiedy mam cukinię, robię tę jajecznicę. Delikatna, pożywna i znika w kilka minutCzytaj też:
Jajecznica wyszła lepsza niż zwykle. Masło zastąpiłam innym popularnym produktem