Legendarny tort Napoleona bez pieczenia. Wygląda jak z cukierni i znika w kilka minut

Legendarny tort Napoleona bez pieczenia. Wygląda jak z cukierni i znika w kilka minut

Dodano: 
Tort Napoleona
Tort Napoleona Źródło: Shutterstock / YuriiVD
Szukasz przepisu na efektowny, ale prosty i szybki w przygotowaniu deser dla rodziny oraz gości? Efektowny tort Napoleona bez pieczenia to strzał w dziesiątkę!

Są ciasta, które uwielbiam, ale unikam ich przygotowywania, bo zajmuje dużo czasu. Takim ciastem jest tradycyjny tort Napoleona. Zmodyfikowałem klasyczny przepis i już nie muszę stać przy gorącym piekarniku, a elegancki deser wymaga jedynie przygotowania kremu i rozprowadzenia go na pysznym zamienniku ciasta.

Z czego robi się tort Napoleona?

Tort Napoleona to ciasto kojarzone przede wszystkim z Rosją i Ukrainą, jednak podobne wypieki są bardzo popularne m.in. we Francji i Wielkiej Brytanii. Tradycyjny tort Napoleona (inaczej tort Napoleon) składa się z cieniutkich warstw mocno maślanego ciasta francuskiego lub ciasta kruchego, które przekładane są kremem budyniowym, śmietanowym, kajmakowym, maślanym.

Jak przygotować tort Napoleona bez pieczenia?

Przygotowanie tortu Napoleona w wersji bez pieczenia to bułka z masłem. Ważnym składnikiem tego deseru są ciastka, które zastępują tradycyjne ciasto francuskie (świetnie sprawdzą się również cieniutkie andruty tzw. opłatki). Alternatywnym, ale niezbyt ekonomicznym rozwiązaniem, jest zakupienie w cukierni gotowych blatów do kremówki.

Przygotowuję tort Napoleona z włoskimi krakersami niesolonymi (krakersy do sałatek), które mają delikatny smak. Przełożone masą, tworzą przepyszne, niezbyt słodkie warstwy. Możesz zastąpić włoskie krakersy maślanymi lub pełnoziarnistymi herbatnikami, a także herbatnikami kakaowymi bądź ciastkami korzennymi.

Krakersy łamię na mniejsze kawałki, żeby łatwiej było ułożyć je w okrągłej formie i przekładam aksamitnym, waniliowym budyniem. Krem powinien być gęsty i stabilny, by idealnie trzymał warstwy. Gotowe ciasto wstawiam do lodówki, żeby krakersy zmiękły. Tort Napoleona powinien chłodzić się przez minimum 4 godziny. Warto lekko obciążyć wierzch ciasta przed wstawieniem do lodówki.

Przepis: Tort Napoleona bez pieczenia

Smak jest słodki, kremowo-waniliowy, z delikatnie słonym akcentem od krakersów.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
4 godz. 30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
313 w każdej porcji

Składniki

Do przełożenia masy:

  • 350 g niesolonych krakersów

Na masę budyniową:

  • 1 i 1/2 litra mleka
  • 3 budynie o smaku waniliowym bez cukru
  • 7 łyżek cukru
  • 1 i 1/2 laski wanilii
  • 50 g masła

Do dekoracji:

  • 80 g krakersów niesolonych

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie kremu budyniowegoZagotuj 1 litr mleka z dodatkiem laski wanilii (wydrążone ziarenka i laska), cukru i masła. W pozostałym mleku rozpuść budyniowy proszek. Wyjmij laskę wanilii z wrzącego mleka, dodaj budyń i gotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gorący budyń przykryj folią spożywczą (dociśnij folię do powierzchni kremu) i odstaw do ostygnięcia.
  2. Wykonanie i chłodzenieKrakersy połam (opcjonalnie) i odłóż 6 łyżek kremu do dekoracji. W tortownicy o średnicy 24 cm (z odpinanym rantem) układaj warstwami krakersy oraz letni krem. Wstaw ciasto do lodówki na 3 godziny.
  3. DekorowanieZdejmij rant tortownicy. Odłożony wcześniej krem zmiksuj, żeby stał się puszysty i posmaruj wierzch oraz boki ciasta. Warstwę kremu posyp drobno pokruszonymi krakersami. Przykryj ciasto kloszem lub nieco większą tortownicą i wstaw jeszcze na 1 godzinę do lodówki.

Górną warstwę krakersów możesz dodatkowo oprószyć kakao. Tort Napoleona podaję schłodzony. Ciasto przed podaniem można dodatkowo udekorować świeżymi owocami np. malinami.

Czytaj też:
Miodownik z przepisu mojej babci to mistrzostwo. Nie wyobrażam sobie świąt bez tego ciasta
Czytaj też:
Tiramisu z malinami doskonale orzeźwia, a robi się je kilka chwil. Ten deser to uczta dla podniebienia