Ryż z jabłkami to danie, do którego uwielbiam wracać. Już samo zapiekanie sprawia, że cały dom pachnie cynamonem i jabłkami. To przysmak, który można jeść na gorąco i na zimno. Można go serwować o dowolnej porze dnia. Ja jadłam już ryż zapiekany z jabłkami zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację.
Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami?
Ryż z jabłkami to danie proste. Najważniejsze składniki to ugotowany ryż, jabłka, cukier i cynamon. Ja dodaję jeszcze śmietanę (najczęściej 18%), którą mieszam z ryżem. To sprawia, że po upieczeniu ryż jest jeszcze bardziej kremowy. Do ryżu dodaję też cynamon.
Do przygotowania ryżu z jabłkami możesz wykorzystać dowolne jabłka. Z dzieciństwa pamiętam, że w brytfance lądowały te, które już nie wyglądały najlepiej, często poobijane spady. To dobry patent, aby takie jabłka wykorzystać i aby nic w kuchni się nie marnowało. Ja lubię do tego typu dań dawać jabłka kwaśnych odmian, takich jak papierówki, antonówki, ale też szare renety. Można dodać też miks różnych odmian.
Jabłka i ryż można układać warstwami dowolnie, ja jednak lubię, kiedy ostatnią warstwę stanowią jabłka. Może być to ryż, jednak wówczas wierzch słodkiej zapiekanki nieco wysycha. Ilość cukru podana w przepisie jest orientacyjna: jeśli lubisz mocno słodkie dania, możesz go dodać więcej.
Rada: przed zapiekaniem można na warstwach ryżu i jabłek położyć kilka wiórków zimnego masła. Podczas pieczenia stopni się przenikając przez wszystkie warstwy i doda więcej smaku słodkiej zapiekance.
Przepis: Ryż zapiekany z jabłkami
Pyszne danie na słodko.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 221 w każdej porcji
Składniki
- 2 torebki ryżu (200 g)
- 3 jabłka
- 2 łyżki śmietany
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie ryżu i jabłekRyż ugotuj w osolonej wodzie. Odsącz, wymieszaj ze śmietaną, łyżką cukru i cynamonem. Jabłka zetrzyj na grubej tarce.
- Pieczenie ryżuDo foremki włóż warstwy: ryż ze śmietaną, tarte jabłka, które posyp cukrem, znowu ryż i jabłka posypane cukrem. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni do 30 minut.
Jak podawać ryż z jabłkami?
Ryż z jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale oczywiście można go w zależności od upodobań serwować np. z gęstym jogurtem lub śmietaną, polewą czekoladową czy gałką lodów (to pyszna opcja w wersji deserowej, kiedy podajemy ryż na ciepło).
Czytaj też:
Kiedy zaczyna się sezon na śliwki, piekę te słodkie bułeczki. Prosty i sprawdzony przepisCzytaj też:
Takie naleśniki robiono w PRL-u, a mnie smakują i dziś. Podaję je jednak trochę inaczej