W PRL-u zajadaliśmy się tym tanim przysmakiem. Może być deserem albo słodkim obiadem

W PRL-u zajadaliśmy się tym tanim przysmakiem. Może być deserem albo słodkim obiadem

Dodano: 
Ryż zapiekany z jabłkami
Ryż zapiekany z jabłkami Źródło: Shutterstock / Cristian Sabau
To proste danie to dla mnie smak dzieciństwa. Choć wiele osób traktuje je jak deser, my zajadaliśmy jako obiad na słodko. Przepis jest bardzo prosty.

Ryż z jabłkami to danie, do którego uwielbiam wracać. Już samo zapiekanie sprawia, że cały dom pachnie cynamonem i jabłkami. To przysmak, który można jeść na gorąco i na zimno. Można go serwować o dowolnej porze dnia. Ja jadłam już ryż zapiekany z jabłkami zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy kolację.

Jak zrobić ryż zapiekany z jabłkami?

Ryż z jabłkami to danie proste. Najważniejsze składniki to ugotowany ryż, jabłka, cukier i cynamon. Ja dodaję jeszcze śmietanę (najczęściej 18%), którą mieszam z ryżem. To sprawia, że po upieczeniu ryż jest jeszcze bardziej kremowy. Do ryżu dodaję też cynamon.

Do przygotowania ryżu z jabłkami możesz wykorzystać dowolne jabłka. Z dzieciństwa pamiętam, że w brytfance lądowały te, które już nie wyglądały najlepiej, często poobijane spady. To dobry patent, aby takie jabłka wykorzystać i aby nic w kuchni się nie marnowało. Ja lubię do tego typu dań dawać jabłka kwaśnych odmian, takich jak papierówki, antonówki, ale też szare renety. Można dodać też miks różnych odmian.

Jabłka i ryż można układać warstwami dowolnie, ja jednak lubię, kiedy ostatnią warstwę stanowią jabłka. Może być to ryż, jednak wówczas wierzch słodkiej zapiekanki nieco wysycha. Ilość cukru podana w przepisie jest orientacyjna: jeśli lubisz mocno słodkie dania, możesz go dodać więcej.

Rada: przed zapiekaniem można na warstwach ryżu i jabłek położyć kilka wiórków zimnego masła. Podczas pieczenia stopni się przenikając przez wszystkie warstwy i doda więcej smaku słodkiej zapiekance.

Przepis: Ryż zapiekany z jabłkami

Pyszne danie na słodko.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
221 w każdej porcji

Składniki

  • 2 torebki ryżu (200 g)
  • 3 jabłka
  • 2 łyżki śmietany
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ryżu i jabłekRyż ugotuj w osolonej wodzie. Odsącz, wymieszaj ze śmietaną, łyżką cukru i cynamonem. Jabłka zetrzyj na grubej tarce.
  2. Pieczenie ryżuDo foremki włóż warstwy: ryż ze śmietaną, tarte jabłka, które posyp cukrem, znowu ryż i jabłka posypane cukrem. Zapiekaj w temperaturze 180 stopni do 30 minut.

Jak podawać ryż z jabłkami?

Ryż z jabłkami świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie potrzebuje już żadnych dodatków, ale oczywiście można go w zależności od upodobań serwować np. z gęstym jogurtem lub śmietaną, polewą czekoladową czy gałką lodów (to pyszna opcja w wersji deserowej, kiedy podajemy ryż na ciepło).

Czytaj też:
Kiedy zaczyna się sezon na śliwki, piekę te słodkie bułeczki. Prosty i sprawdzony przepis
Czytaj też:
Takie naleśniki robiono w PRL-u, a mnie smakują i dziś. Podaję je jednak trochę inaczej