Filet z piersi kurczaka doskonale smakuje o każdej porze roku. Dziś zapraszam was na jego letnią odsłonę, która sprowadza się do cukiniowej pierzynki. Upieczone pod nią mięso jest delikatne, miękkie i soczyste. Można je podać z pieczonymi albo gotowanymi, młodymi ziemniakami. U mnie ten obiad zawsze schodzi na pniu.
Z czego zrobić pierzynkę do kurczaka?
Pierzynka do kurczaka to nic innego, jak warstwa przykrywających go w czasie pieczenia składników. Dobrze, by wśród nich znalazły się warzywa, bo są zdrowe, apetyczne i bardzo smaczne. Można więc sięgnąć np. po cukinię, pomidory, paprykę, bakłażan, cebulę. Warzywa warto zestawić ze składnikami, które zapewnią potrawie soczystość. Mogą to być: ser żółty, pleśniowy czy feta, a także wędzony boczek.
Jak zrobić filet z kurczaka w letniej wersji?
Ta letnia wersja fileta z kurczaka ma same zalety. Przede wszystkim jest lekka, lecz pożywna. Poza tym przy tym obiedzie nie ma dużo pracy, nie wymaga też długiego pieczenia. To bardzo ważne zwłaszcza w upalne dni, gdy piekarnik potrafi znacznie podnieść temperaturę panującą w kuchni.
Przepis: Filet z kurczaka pod cukiniową pierzynką
Pomysł na soczysty, pożywny obiad z piekarnika w letniej wersji
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 410 w każdej porcji
Składniki
- 4 nieduże, pojedyncze filety z piersi kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- papryka mielona słodka i ostra
- 1 nieduża, młoda cukinia
- 100 g żółtego sera
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka oleju
- sól, pieprz
- koperek
Sposób przygotowania
- Przyprawianie mięsaFilety opłucz, osusz, oprósz solą, pieprzem i papryką. Natrzyj ząbkami czosnku i olejem, ułóż w naczyniu do zapiekania.
- Obkładanie mięsaCukinię umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w talarki. Obłóż nimi mięso, posyp startym serem i paseczkami boczku.
- Pieczenie kurczakaNaczynie z kurczakiem przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Mięso piecz ok. 30 minut, przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Jak podać filet z kurczaka pod cukiniową pierzynką?
Pieczony pod cukiniową pierzynką filet z kurczaka najlepiej będzie smakował podany z młodymi ziemniakami. Można je upiec lub ugotować. Dobrze też sprawdzi się gotowany ryż. Do potrawy warto też podać porcję surówki, np. z młodej kapusty czy marchewki albo sałatę z lekkim sosem.
Czytaj też:
Weź pierś kurczaka i dwa warzywa. Ten lekki gulasz to hit letnich obiadów i kolacjiCzytaj też:
Natnij piersi kurczaka i włóż 3 składniki. Tylko 15 minut pracy i gotowe do piekarnika