Filet z kurczaka pod cukiniową pierzynką to lipcowy hit. 30 minut i obiad gotowy

Filet z kurczaka pod cukiniową pierzynką to lipcowy hit. 30 minut i obiad gotowy

Dodano: 
Zapiekany filet z kurczaka
Zapiekany filet z kurczaka Źródło: Shutterstock / Sergii Koval
Macie ochotę na lekki, ale pożywny obiad? Sięgnijcie po filet z kurczaka, cukinię i dwa soczyste dodatki. Po upieczeniu powstanie pyszne danie, któremu nikt się nie oprze. Jego przygotowanie trwa dosłownie 10 minut, a pieczenie 30.

Filet z piersi kurczaka doskonale smakuje o każdej porze roku. Dziś zapraszam was na jego letnią odsłonę, która sprowadza się do cukiniowej pierzynki. Upieczone pod nią mięso jest delikatne, miękkie i soczyste. Można je podać z pieczonymi albo gotowanymi, młodymi ziemniakami. U mnie ten obiad zawsze schodzi na pniu.

Z czego zrobić pierzynkę do kurczaka?

Pierzynka do kurczaka to nic innego, jak warstwa przykrywających go w czasie pieczenia składników. Dobrze, by wśród nich znalazły się warzywa, bo są zdrowe, apetyczne i bardzo smaczne. Można więc sięgnąć np. po cukinię, pomidory, paprykę, bakłażan, cebulę. Warzywa warto zestawić ze składnikami, które zapewnią potrawie soczystość. Mogą to być: ser żółty, pleśniowy czy feta, a także wędzony boczek.

Jak zrobić filet z kurczaka w letniej wersji?

Ta letnia wersja fileta z kurczaka ma same zalety. Przede wszystkim jest lekka, lecz pożywna. Poza tym przy tym obiedzie nie ma dużo pracy, nie wymaga też długiego pieczenia. To bardzo ważne zwłaszcza w upalne dni, gdy piekarnik potrafi znacznie podnieść temperaturę panującą w kuchni.

Przepis: Filet z kurczaka pod cukiniową pierzynką

Pomysł na soczysty, pożywny obiad z piekarnika w letniej wersji

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
410 w każdej porcji

Składniki

  • 4 nieduże, pojedyncze filety z piersi kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • papryka mielona słodka i ostra
  • 1 nieduża, młoda cukinia
  • 100 g żółtego sera
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Przyprawianie mięsaFilety opłucz, osusz, oprósz solą, pieprzem i papryką. Natrzyj ząbkami czosnku i olejem, ułóż w naczyniu do zapiekania.
  2. Obkładanie mięsaCukinię umyj, wytrzyj, przekrój wzdłuż na połowę, a potem pokrój w talarki. Obłóż nimi mięso, posyp startym serem i paseczkami boczku.
  3. Pieczenie kurczakaNaczynie z kurczakiem przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Mięso piecz ok. 30 minut, przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Jak podać filet z kurczaka pod cukiniową pierzynką?

Pieczony pod cukiniową pierzynką filet z kurczaka najlepiej będzie smakował podany z młodymi ziemniakami. Można je upiec lub ugotować. Dobrze też sprawdzi się gotowany ryż. Do potrawy warto też podać porcję surówki, np. z młodej kapusty czy marchewki albo sałatę z lekkim sosem.

Czytaj też:
Weź pierś kurczaka i dwa warzywa. Ten lekki gulasz to hit letnich obiadów i kolacji
Czytaj też:
Natnij piersi kurczaka i włóż 3 składniki. Tylko 15 minut pracy i gotowe do piekarnika