Są puszyste i łatwe do zrobienia. Słodkie placuszki z malinami można zajadać przez cały dzień

Są puszyste i łatwe do zrobienia. Słodkie placuszki z malinami można zajadać przez cały dzień

Dodano: 
Pankejki z malinami
Pankejki z malinami Źródło: Shutterstock / Metamore Studio
Pankejki w tym wydaniu to danie proste i komfortowe. Już sam widok słodkich placuszków posypanych świeżymi malinami poprawia humor.

Pankejki, czyli puszyste, słodkie placuszki, to klasyk amerykańskiej kuchni. Nasza propozycja to pankejki podane ze słodkim syropem klonowym i świeżymi malinami, które idealnie przełamują słodkie smaki. Takie placki mogą być śniadaniem, słodkim obiadem lub kolacją, deserem lub przekąską.

Jak zrobić pankejki z malinami?

Ten przepis na pankejki (pancakes) możesz zapisać na później, bo to sprawdzona, dobra receptura na te słodkie placuszki. Możesz go wykorzystać do różnych wersji pankejków (garść inspiracji podajemy niżej).

Placuszki można smażyć na patelni bez dodatku tłuszczu, jednak wiele zależy od rodzaju patelni. W razie potrzeby posmaruj patelnię odrobiną oleju lub masła klarowanego. Placki smażymy, aż będą złote z obu stron. Jeśli zbyt szybko ciemnieją, zmniejsz ogień na kuchence.

Gotowe placki polewamy syropem klonowym, ale jeśli chcesz bardziej swojską wersję, śmiało wykorzystaj płynny miód (np. lipowy). Dodatkowo można delikatnie oprószyć gotowe placuszki cukrem pudrem.

Przepis: Pankejki z malinami

Słodkie placuszki z sezonowymi owocami.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Amerykańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
829 w każdej porcji

Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli

do podania:

  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 250 g malin

Sposób przygotowania

  1. Robienie plackówZmiksuj jajka z cukrem na puszystą masę. Dodaj resztę składników i wymieszaj. Kładź porcje ciasta na rozgrzaną patelnię i smaż na złoto z obu stron.
  2. Serwowanie plackówPankejki podawaj z syropem klonowym i świeżymi malinami.

Inne pomysły na podanie pankejków

Puszyste, słodkie placuszki z tego przepisu można podać na wiele sposobów. Syrop klonowy i maliny to tylko jedna z propozycji. Oto garść pysznych inspiracji, z czym można podać pankejki:

  • syrop klonowy i świeże borówki,
  • syrop klonowy i masło (kawałeczek masła kładziemy na gorące placki, a kiedy zacznie się topić, polewamy syropem),
  • karmelizowane morele, gruszki lub jabłka (przesmaż owoce z masłem i miodem na patelni),
  • masło orzechowe oraz plasterki banana,
  • serek homogenizowany i świeże owoce,
  • jogurt grecki i miód,
  • dowolny dżem,
  • twaróg, miód i świeże owoce,
  • krem czekoladowy i plasterki banana.

Oczywiście to nie wszystkie możliwościL: zachęcamy do tworzenia własnych, smacznych kompozycji.