Połączenie lekkiego ciasta biszkoptowego ze szpinakiem, kremu na bazie mascarpone i śmietanki oraz soczystych truskawek smakuje i wygląda obłędnie. Proste w przygotowaniu ciasto sprawdza się jako codzienny deser do kawy i herbaty, a także z powodzeniem zastąpi tort na specjalne okazje.
Jak zrobić ciasto szpinakowe z mascarpone i truskawkami?
Ciasto szpinakowe z lekkim kremem i soczystymi truskawkami przygotowuję w trzech krokach. Najpierw robię ciasto (zielony biszkopt możesz upiec dzień wcześniej). Szpinak pozbawiam twardych ogonków, myję i starannie osuszam papierowym ręcznikiem. Po zmiksowaniu liści szpinaku z olejem powstaje jednolita masa, którą wystarczy połączyć z jajkami oraz cukrem, a następnie wymieszać z suchymi składnikami ciasta, przelać do formy i upiec. Składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Jeżeli chcesz użyć szpinaku mrożonego, to musisz najpierw rozmrozić liście, a następnie odsączyć z wody, żeby ciasto nie było bardzo wodniste.
Wskazówka: poniższe proporcje składników pozwalają upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 20-22 cm z wysokim rantem, z którego można wykroić 4 grube blaty. Jeżeli nie masz wysokiej tortownicy lub regulowanego rantu cukierniczego, to upiecz biszkopt w tortownicy 24-28 cm i przekrój ciasto na 3 blaty.
Drugi krok to przygotowanie kremu ze śmietanki kremówki 36%, serka mascarpone, cukru pudru i ekstraktu waniliowego (możesz pominąć). Składniki miksuję, aż powstanie gęsty, puszysty krem. Składniki kremu powinny być schłodzone. Możesz też schłodzić naczynie, w którym będziesz ubijać składniki oraz trzepaczki miksera, dzięki czemu krem szybciej zyska odpowiednią konsystencję. Na koniec przekładam ciasto kremem (1/3 masy odkładam do dekoracji boków i wierzchu ciasta). Na wierzchu ciasta układam całe owoce.
Przepis: Ciasto szpinakowe z mascarpone i truskawkami
Ten domowy tort to deser idealny na co dzień różne okazje.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 579 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 300 g świeżych liści szpinaku
- 5 małych jajek
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Na krem:
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 350 g serka mascarpone
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- 500 g truskawek do dekoracji ciasta
Sposób przygotowania
- Przygotowanie suchych i mokrych składników ciastaMąkę pszenną przesiej do miski razem z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. W pojemniku blendera kielichowego umieść olej oraz umyte i osuszone liście szpinaku. Blenduj, aż powstanie jednolita papka. Następnie dodaj całe jajka i cukier. Miksuj, aż cukier się rozpuści.
- Łączenie mokrych i suchych składnikówDodaj suche składniki do mokrych składników i wmieszaj je szpatułką lub rózgą kuchenną (możesz też połączyć składniki mikserem na niskich obrotach).
- PieczenieWlej ciasto do wyłożonej papierem tortownicy i piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 50 minut lub do suchego patyczka. Gotowe ciasto pozostaw na 10 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wystudź na kratce.
- Przygotowanie kremuUmieść schłodzoną śmietankę i serek mascarpone w wysokim naczyniu. Dodaj ekstrakt waniliowy oraz cukier i miksuj, aż powstanie gęsty, puszysty krem. Gotowy krem przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki.
- WykonaniePokrój ciasto szpinakowe na 4 blaty. Odłóż 1/3 kremu do dekoracji, a resztą przełóż ciasto. Za pomocą szpatułki nanieś resztę masy na boki i wierzch ciasta (do dekoracji wierzchu ciasta możesz również użyć rękawa cukierniczego). Wstaw ciasto do lodówki na 2-3 godziny.
- Dodanie truskawekUdekoruj wierzch ciasta umytymi i osuszonymi truskawkami.
Wskazówka: część truskawek możesz zmiksować lub pokroić w drobną kostkę i dodać do kremu. Jako dodatek do ciasta szpinakowego i kremu z mascarpone dobrze sprawdzają się również inne, miękkie owoce np. maliny, jagody, borówki, porzeczki i poziomki.
Czytaj też:
To pyszne ciasto z kremem zrobisz w niecałą godzinę. Torcik w stylu naked cake zachwyca lekkościąCzytaj też:
Wkładam do lodówki po 15 minutach. Ten deser bez pieczenia to lekka chmurka i hit lata