Uwielbiamy aromatyczne wypieki z ciasta drożdżowego. Gdy tylko pojawią się w sklepach dojrzewające w słońcu, słodkie i soczyste morele, moja rodzina prosi o ciasteczka serowe z owocami. Z puszystego ciasta, serowego nadzienia i słodkich moreli robię delikatne w smaku, miękkie drożdżówki w formie ślimaczków. Ciasteczka idealnie sprawdzają się jako deser do kawy i herbaty oraz przekąska na drugie śniadanie i podwieczorek.
Jak zrobić ciasteczka serowe z owocami?
Przygotowanie tych drożdżówek jest proste. Trzeba jednak pamiętać, że ciasto wyrasta 45 minut. Możesz również przygotować ciasteczka w ekspresowym tempie, korzystając z gotowego ciasta drożdżowego lub ciasta francuskiego, jeśli akurat takie masz w lodówce.
Ciasto drożdżowe robię z dodatkiem świeżych drożdży. Nie przygotowuję rozczynu – w przesianej mące robię dołek, dodaję letnie mleko, rozkruszone drożdże oraz cukier i przysypuję składniki mąką. Po 15 minutach drożdże zaczynają pracować i można dodać pozostałe składniki oraz wyrabiać ciasto. Ciasto drożdżowe powinno być wyrabiane dość długo, bo około 15 minut. Gotowe ciasto odstawiam w ciepłe miejsce, żeby podwoiło swoją objętość, a następnie wałkuję na placek o wymiarach 25 x 20 cm.
Na nadzienie do domowych ciasteczek serowych polecam użyć białego sera w kostce, który nie został zmielony. Ważne jest, żeby ser nie był wilgotny. Biały ser rozgniatam widelcem i mieszam z żółtkiem, cukrem, skórką otartą z cytryny oraz ekstraktem waniliowym. Morele kroję w małą kostkę.
Rozwałkowane ciasto smaruję serem, obkładam owocami, zwijam w rulon, a następnie kroję w plastry o grubości 1 cm, układam na blasze do pieczenia i pozostawiam, żeby ciastka lekko się napuszyły. Przed pieczeniem smaruję ciasto roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka.
Z poniższych proporcji składników upieczesz 25 ciastek lub 12 grubszych drożdżówek.
Przepis: Ciastka serowe z owocami
Ślimaczki inspirowane klasycznymi drożdżówkami, to idealny zamiennik sklepowych słodyczy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 50 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 25
- Liczba kalorii
- 76 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 25 g masła
- 2 żółtka
- 4 łyżeczki cukru
- sól
Na nadzienie serowe:
- 200 g białego sera
- 1 żółtko
- 2 i 1/2 łyżki cukru
- 2/3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
Dodatkowo:
- 8 moreli
- 1 żółtko
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
- Wstępne przygotowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski. Zrób płytki dołek, dodaj pokruszone drożdże, 1 łyżeczkę cukru i 50 ml letniego mleka. Posyp składniki mąką, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. W międzyczasie roztop i wystudź masło.
- Łączenie składników ciasta i wyrabianieWymieszaj składniki w misce łyżką. Dodaj resztę letniego mleka i cukru oraz żółtka, wystudzone masło i szczyptę soli. Wyrób jednolite, elastyczne ciasto.
- Pierwsze wyrastanieUformuj ciasto w kulę, przykryj miskę folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut lub do podwojenia objętości.
- Przygotowanie nadzienia serowego i moreliBiały ser rozdrobnij widelcem. Dodaj żółtko, ekstrakt waniliowy, cukier oraz skórkę otartą z cytryny i wymieszaj do połączenia się składników. Jeżeli masa jest bardzo sucha, to możesz dodać nieco śmietany lub mleka; rzadką masę serową możesz zagęścić proszkiem budyniowym. Morele umyj, osusz, usuń pestki i pokrój w małą kostkę.
- Wałkowanie i formowanie ciastekRozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 25 x 20 cm i posmaruj serowym nadzieniem oraz obłóż kawałkami owoców. Zwiń ciasny rulon wzdłuż dłuższego brzegu, a następnie pokrój ciasto w plastry.
- Drugie wyrastanieGotowe ciasteczka przełóż na wyłożone papierem do pieczenia blachy z wyposażenia piekarnika, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, żeby się napuszyły.
- PieczeniePosmaruj ciasto żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i piecz ciasteczka serowe z owocami w temperaturze 180 stopni Celsjusza (góra dół, bez termoobiegu) przez około 25 minut.
Gotowe ciastka wyjmij z piekarnika i wystudź na kratce.
Czytaj też:
Prosty przepis na drożdżówki z malinami. Zrobisz raz, a rodzina będzie prosić o nie codziennieCzytaj też:
To mój ulubiony letni sernik. Bez pieczenia, z jagodami nie ma sobie równych