Do kiszonej kapusty dorzucam tanie warzywo. Prosta i zdrowa surówka do obiadu

Do kiszonej kapusty dorzucam tanie warzywo. Prosta i zdrowa surówka do obiadu

Dodano: 
Kapusta kiszona z porem
Kapusta kiszona z porem Źródło: Shutterstock / M-Production
Do klasycznej surówki z kiszonej kapusty lubię coś dorzucić. Często stawiam na popularne i łatwo dostępne warzywo.

Mowa o wyrazistym porze. Por idealnie pasuje do surówki z kiszonej kapusty, tworząc z nią pyszny i wyrazisty duet. Taka surówka do obiadu jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa: łączy w sobie siłę zdrowej kiszonki i świeżego, pełnego witamin pora. To jednocześnie prosta inspiracja na szybki dodatek do obiadu. Nie potrzeba wiele wysiłku, aby go zrobić, a efekt jest wyjątkowo pyszny.

Jak zrobić surówkę z kiszonej kapusty i pora?

Wszystko, czego potrzebujesz to kapusta kiszona, por, a do tego dobra oliwa z oliwek lub olej (np. dobry olej rzepakowy lub wyrazisty w smaku olej lniany) oraz proste przyprawy: sól, pieprz i cukier. Tego ostatniego nie trzeba dawać wiele, ale warto: podkręci idealnie smak surówki.

Surówkę po doprawieniu warto odstawić na 15-20 minut, aby smaki dobrze się połączyły, a kapusta delikatnie skruszała.

Poniższy przepis to najprostsza wersja takiej surówki. Ja czasem dodaję do niej także posiekaną natkę pietruszki lub szczypior, lubię ją też doprawić kminkiem. Ta ostatnia opcja jest szczególnie dobra, jeśli surówka ma być serwowana do tłustych i ciężkich dań: kminek nie tylko poprawi smak surówki, ale i wesprze trawienie.

Przepis: Surówka z kapusty kiszonej i pora

Pyszna i zdrowa surówka do obiadu.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
121 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g kapusty kiszonej
  • 1 mały por
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, cukier

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKapustę kiszona drobno pokrój, por przekrój na pół i pokrój w plastry.
  2. Robienie surówkiDo warzyw dodaj oliwę, dopraw solą, pieprzem, cukrem i dobrze wymieszaj.

Do czego podawać surówkę z kiszonej kapusty i pora?

Surówka z kiszonej kapusty to uniwersalna surówka do obiadu, która pasuje do wielu dań. Szczególnie polecam ją do takich obiadowych klasyków jak ziemniaki z kotletem panierowanych (schabowym, drobiowym, ale też sojowym czy boczniakiem w panierce), kotletem mielonym czy mięsem z piekarnika (np. pieczonym kurczakiem). Surówka świetnie pasuje też do kaszy gryczanej z sosem (mięsnym lub grzybowym), albo pierogów z nadzieniem mięsnym czy z ziemniaków i sera.

Czytaj też:
Soczyste szaszłyki z kurczaka bez grilla? Ten przepis i marynata robią całą robotę
Czytaj też:
Placki ziemniaczane nadziałam pysznym farszem. Taki obiad mogłabym jeść codziennie