Soczyste szaszłyki z kurczaka bez grilla? Ten przepis i marynata robią całą robotę

Soczyste szaszłyki z kurczaka bez grilla? Ten przepis i marynata robią całą robotę

Dodano: 
Kawałki kurczaka w marynacie
Kawałki kurczaka w marynacie Źródło: Shutterstock / Chatham172
Szaszłyki z kurczaka to klasyk, który zawsze się sprawdza. Moja wersja jest wyjątkowo prosta i szybka, a kluczem do sukcesu jest odpowiednia marynata.

Dzięki marynowaniu mięso drobiowe staje się niesamowicie delikatne, soczyste i pełne smaku. A po przyrządzeniu rozpływa się w ustach! Szybkie i proste w przygotowaniu szaszłyki to idealny pomysł na urozmaicenie menu spotkań przy grillu, a także szybki obiad lub kolację poza sezonem grillowym. Aromatyczne mięso i warzywne dodatki możesz przygotować na patelni grillowej oraz w piekarniku.

W czym marynować kurczaka na szaszłyki?

Moja marynata do kurczaka to baza, którą możesz wzbogacić dodatkowymi przyprawami i ziołami. Połączenie aromatycznej oliwy z oliwek, cebuli, czosnku, płatków suszonych pomidorów i przyprawy ziołowej do mięs z grilla zapewnia bogaty smak. Marynata trafi w gusta zarówno osób preferujących tradycyjną, jak i nowoczesną kuchnię. Możesz dodać do niej również:

  • sos sojowy,
  • jogurt naturalny, maślankę, serwatkę,
  • miód,
  • musztardę,
  • ketchup,
  • białe wino,
  • sok z cytryny lub limonki.

Jeżeli nie chcesz używać gotowej przyprawy do dań z grilla, to zastąp ją mieszanką z oregano, bazylii, rozmarynu, majeranku i tymianku (w dowolnych proporcjach).

Jak zrobić szaszłyki z kurczaka?

Szaszłyki przygotowuję z piersi kurczaka, ale dobrze sprawdzi się również udziec bez kości i skóry oraz pierś i udziec z indyka (indyk wymaga nieco dłuższej obróbki termicznej). Mięso kroję w kostkę o boku 2-2,5 cm, następnie mieszam z oliwą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i innymi przyprawami. Do miski dorzucam również pokrojoną w ćwiartki cebulę, którą później nadziewam na patyczki razem z kurczakiem.

Istotny wpływ na smak mięsa ma czas marynowania – im dłużej mięso pozostaje w marynacie, tym wychodzi bardziej soczyste i aromatyczne. Gdy mam mało czasu, marynuję kurczaka około 30 minut, ale najlepiej smakuje mięso marynowane przez 12 godzin.

Wskazówka: drewniane patyczki do szaszłyków namocz wcześniej w wodzie, dzięki czemu nie przepalą się podczas grillowania mięsa. Pamiętaj, żeby kurczaka i innych składników nie nadziewać zbyt ciasno, dzięki czemu równomiernie się upieką. Na szaszłyki oprócz mięsa z marynaty możesz wykorzystać warzywa, takie jak: cebula, papryka, cukinia, bakłażan i pokrojone w plastry ziemniaki oraz dodatki mięsne, np. boczek, kiełbasę.

Ile grillować szaszłyki z kurczaka?

Szaszłyki z kurczaka grilluję na średnim ogniu, korzystając z aluminiowej tacki, która chroni delikatne mięso przed przypaleniem oraz nadmiernym wysuszeniem. Pierś kurczaka mięknie po około 8 minutach grillowania z każdej strony. Szaszłyki z udźca kurczaka są gotowe po 10-12 minutach grillowania, a mięso z indyka potrzebuje około 20 minut, żeby było wypieczone w środku. W podobnym czasie przygotujesz szaszłyki na patelni grillowej oraz na grillu kontaktowym.

Jeżeli chcesz przygotować szaszłyki z kurczaka w piekarniku, to ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w temperaturze 190 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) przez 15-20 minut. Po upływie połowy czasu pieczenia przewróć szaszłyki na drugą stronę, a następnie włącz funkcję opiekania/grillowania lub termoobieg i piecz jeszcze 5-7 minuty.

Wskazówka: czas obróbki termicznej może się różnić w zależności od wielkości kawałków mięsa i temperatury. Zawsze sprawdź, czy mięso jest dobrze wypieczone w środku, bo spożycie niedopieczonego drobiu może spowodować zatrucie pokarmowe!

Czytaj też:
Kroję ziemniaki i dorzucam wyraziste warzywa. To najlepsza sałatka na grilla
Czytaj też:
Proste szaszłyki z piekarnika idealne na obiad lub kolację. Robię je z trzech składników