Kotlety schabowe to obiadowy klasyk. Kojarzą się z dobrym, domowym, rodzinnym obiadem. Ale czy ktoś powiedział, że zawsze muszą smakować tak samo? Sposobem na dodanie pysznego twista zwykłym schabowym jest sucha marynata, czyli wcześniejsze nacieranie mięsa przyprawami. Ten prosty zabieg sprawia, że jest wyjątkowo aromatyczne i smaczne. Nasza propozycja to prosta marynata z suszonych ziół i czosnku.
Jak zrobić schabowe w suchej marynacie?
Sucha marynata to po prostu mieszanka przypraw, którą naciera się mięso. Nie dodaje się tu żadnych płynów, jak przy marynatach mokrych (czyli np. oliwy, jogurtu, musztardy). Rozbite jak na tradycyjne schabowe mięso należy doprawić i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. My proponujemy mieszankę dwóch aromatycznych ziół, czyli oregano i tymianku, a do tego odrobinę suszonego czosnku.
Planując obiad, warto też wyjąć zamarynowane mięso nieco wcześniej z lodówki, aby nie było bardzo zimne do smażenia. Zamarynowane mięso traktujemy już jak tradycyjne schabowe: panierujemy i smażymy na złoto.
Przepis: Schabowy w ziołowej marynacie
Pomysł na nietypowe kotlety schabowe.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 505 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry schabu
- 2 łyżeczki suszonego czosnku
- 3 łyżeczki oregano
- 2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki
- 5 łyżek bułki tartej
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Szykowanie mięsaSchab rozbij, dopraw solą, pieprzem, czosnkiem i natrzyj ziołami. Zawiń w folię i wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
- Smażenie kotletówPrzygotuj talerzyki ze składnikami na panierkę: mąką, rozmąconymi jajkami, bułką tartą. Kotlety panieruj kolejno w mące, jajku i bułce. Kładź od razu na rozgrzany na patelni tłuszcz i smaż na złoto z obu stron.
Kotlety schabowe w ziołowej marynacie, serwuj jak tradycyjne kotlety: idealnie smakują podane z ziemniakami z koperkiem i dobrą surówką, np. z kapusty lub mizerią.
Inne pomysły na suchą marynatę do schabowych
Marynata do schabowych to sposób na to, aby kotlety miały ciekawy, zaskakujący smak. Możesz tu puścić wodze fantazji i tworzyć własne połączenia smaków. Może to być np. roztarty w moździerzu kminek z odrobiną ziela angielskiego, gałki muszkatołowej i sporej ilości pieprzu, może być curry z płatkami chili, ale mogą być też gotowe mieszanki przypraw, np. zioła prowansalskie albo przyprawa do gyrosa. Czytaj też:
Babcia dodawała ten składnik do mizerii. Surówka w takiej wersji to mistrzostwo świataCzytaj też:
Zapiekanka z makaronu, pieczarek i sera. Obłędne trio idealne nie tylko na obiad