Z kapusty pekińskiej i dwóch dodatków robię soczystą surówkę. Pasuje niemal do każdego obiadu

Z kapusty pekińskiej i dwóch dodatków robię soczystą surówkę. Pasuje niemal do każdego obiadu

Dodano: 
Kapusta pekińska
Kapusta pekińska Źródło: Shutterstock / Djem
Surówka to bardzo ważny element obiadu. Smaczny, zdrowy i prosty do przygotowania. Nie należy więc rezygnować z jej przyrządzenia. Jeśli zależy wam, by ten dodatek był soczysty, a zarazem chrupiący, polecam wam surówkę z kapusty pekińskiej.

Kapusta pekińska to popularne, tanie warzywo dostępne przez cały rok. Ma też tę zaletę, że jest bardzo trwała. Dzięki temu zawsze można ją mieć w swoich zapasach w lodówce i sięgnąć po nią, gdy nie będziecie mieć innego pomysłu. U mnie właśnie często surówka z kapusty pekińskiej, to awaryjny dodatek do obiadu.

Jakie dodatki pasują do kapusty pekińskiej?

Przygotowując surówkę z kapusty pekińskiej, można ją połączyć z różnymi dodatkami. Warzywo to bardzo dobrze harmonizuje z ogórkiem świeżym i konserwowym, papryką, pomidorem, marchewką, cebulą i kukurydzą z puszki. Jeśli chodzi o owoce, można sięgnąć po: jabłko, ananas, granat. Smacznym i zdrowym dopełnieniem surówki będą orzechy i pestki.

Jak zrobić chrupiącą i soczystą surówkę z kapusty pekińskiej?

Przygotowując kapustę pekińską do surówki należy ją opłukać, osuszyć i rozdrobnić. Ponieważ warzywo to nie jest zbyt soczyste, zwykle oprósza się je solą i odstawia na 10 minut, by nieco zmiękło. W mojej surówce nie trzeba jednak tego robić, bo pomidory dodają surówce naturalnej soczystości.

Przepis: Soczysta surówka z kapusty pekińskiej

Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem pomidora i natki pietruszki

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
90 w każdej porcji

Składniki

  • 1/2 niedużej główki kapusty pekińskiej
  • 2 pomidory
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżeczki octu jabłkowego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówKapustę opłucz, osusz, drobno poszatkuj. Pomidory umyj, wytrzyj, pokrój w dużą kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj.
  2. Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki umieść w misce, wymieszaj. Z oliwy, octu, przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos. Polej nim surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.

Do czego podać surówkę z kapusty pekińskiej?

Surówka z kapusty pekińskiej ma dość łagodny, naturalny smak. Z tego powodu stanowi dobry dodatek do wielu dań obiadowych. Można ją więc podać do: kotletów mielonych, schabowych, smażonych i pieczonych ryb, kurczaka pieczonego i z grilla. Dobrze komponuje się również z ziemniakami, ziemniaczanym puree i frytkami. Surówką tą warto też podbić smak tortilli z kurczakiem, burgerów czy nuggetsów.

Czytaj też:
Do kapusty pekińskiej dodaję warzywo z puszki. Sekretem tej surówki jest pyszny sos
Czytaj też:
Siekam botwinkę i robię genialną surówkę do obiadu. To tylko 10 minut pracy